Konyhai munkalapok a funkcionalitás jegyében

2017. június 4.

Sokszor hallani, hogy a konyha ipari terület egy lakáson belül, ha ezt elfogadjuk akkor a munkalap - mint a nevéből is látszik - az igazi munka helyszíne. Bár főzési szokásaink az elmúlt évtizedekben kissé átalakultak, a munkalapok kiválasztásának elsődleges szempontja továbbra is a funkcionalitás, és csak aztán a design.

Alapanyag, gyártástechnológia és design szempontjából gyakorlatilag végtelen variáció közül választhatunk, határt csak a pénztárcánk szabhat.

A munkalapok készülhetnek:

  • üvegből,
  • fémből (rozsdamentes acél, réz. stb),
  • különböző kompozit lapokból,
  • Corian®-ból,
  • táblásított faanyagból,
  • kompakt lemezből
  • és megfelelő élkialakítási, illetve élzárási technológiával, dekorozott forgácslapból. 

Vannak természetesen alternatív megoldások is, de ezek esetében többnyire valamilyen kompromisszumra kényszerülünk.


Az élzáró anyagok és az élzárótechnológia fejlődésének köszönhetően a piac lassan túllép a régi postformingolt munkalapokon, és új, kisrádiuszú lapok, valamint ABS anyagokkal lezárt termékek lépnek a helyükre. Ugyan a nullfugás élzárás térhódítása még várat magára, de a PU rendszerek alkalmazása, és a különböző magas minőségű ABS élzáró anyagok új perspektívát nyitottak a munkalap kialakítás területén is.

Dekor felületek, és így a munkalapok felület- és textúra-fejlesztése az élanyagok fejlesztésével párhuzamosan zajlik, úgy tűnik minden korlát elhárul.
 

A munkalap kemény zártpólusu felülettel, hőálló képességgel és erősen színező anyagok, mint a kávé, tea, vörösbor, olaj stb elleni ellenállóképességgel rendelkezik. A kritikus pontot a élkialakítás jelentette korábban, mára ez megoldódni látszik.


Az Egger és Kaindl gyártók által kínált felületek így hatalmas tárházat jelentenek a tervezők és a kivitelezők számára. A 60 cm standard mélység a jellemző, de gyakorlatilag tetszőlegesen tudjuk variálni a munkalapfelületeket.

Emellett, a konyhai hátfal kilakítás sem jelenthet gondot, mivel a legtöbb munkalaphoz hátfal kiszerelésben is kínálja a színazonos, vagy kiegészítő dekort mindkét gyártó. A kínálatban szereplő színazonos hátfal panelek ugyanazt a magas minőségű dekorborítást kapják, mint a munkalapok. Így nem nem csak esztétikus, hanem strapabíró megoldást kínálhatunk.
 

Miből legyen a munkalap?

A fenti szempontokon túlmenően van itt még valami, ez pedig a megmunkálás. Corian®, üveg, fém esetén az ideális műhelykörülmények megteremtéséhez elkerülhetetlen a plusz beruházás. Ez nem hátrány, csak átgondolandó, nyilván a kapott eredmény is impulzívabb, a megszokottól eltérő lesz.

Azonban a termékfejlesztők munkájának köszönhetően a JAF Holz Ungarn Kft. kínálatába olyan struktúra választék vált elérhetővé, hogy a mai divatos trendek, mint a fém, beton, és különböző természetes kő mintázatok mindegyike megvalósítható már standard műhely körülmények között, Egger és Kaindl lapok felhasználásával.
 

Az óriási kínálatból két textúrát mindenképpen érdemes kiemelni.

Az egyik a beton, amely értelemszerűen az építőiparból érkezett a belsőépítészetbe, onnan pedig a bútorok világába. Ez az abszolút XXI. századi felület új értelmezést kapott a konyha világában. A különböző design cementekből készült pultok, mosogatók megjelenése mellett már a falfelüteken is előszerettel alkalmazzák a tervezők ezt a struktúrát, könnyen kezelhető és beépíthető anyagok tolmácsolásában. A JAF Holz  dekorválasztékában minden igényt kielégítő kínálat várja a stílus kedvelőit.

A másik karakteres trend a tölgy. A nemzetközi kiállítások főszereplője lett ez a faanyag. Funkcionalitást szem előtt tartva egyre többen keresik a tölgy texturát, dekor, munkalap és hátfal panel formájában. A natúr tölgy szín mellett különböző színárnyalatok is szerepelnek, sőt speciális bütü élzáró anyagot is kínálnak a pultok még élethűbb kialakításához.

A közelmúltban bemutatott szín és felületválaszték különleges lehetőségeket biztosít a felhasználóknak.


A JAF Holz kínálatában

A raktárprogram 91 féle munkalapból áll. Ez 75 különböző színből tevődik össze, 56 Kaindl, 19 Egger. Némely színek többféle kivitelben is elérhetőek, például ABS élzárással vagy posztforming kivitelben, 600 mm és 900 mm szélességben is. Ezen kívül sok esetben kétféle felülettel (pl.: fényes és kőhatású). 

A JAF kínálat a teljes Kaindl 38 mm-es palettát tartalmazza a szükséges kiegészítőkkel (vízzáró + tartozékszett, élzáró dekorcsík, ABS, fordító és végzáró elemek). Az Egger új kollekciója 64 munkalap dekort tartalmaz, amelyből 19 raktári és a JAF webshopjában mindegyik könnyen elérhető, hasonlóan a legtöbb termékhez.

A 38 mm-es lapvastagság mára elegáns 3mm lekerekítést kap. Amennyiben nem postformingolt lapot szeretnénk, a Kaindl 2017-es újdonságai közül választhatunk ABS élzárást is, színazonos anyagból, professzionális PU élzárásssal. Ebben az esetben 1,5 mm-es lekerekítéssel kell számolni.

A standard 600 mm-es szélesség mellett mára az IKEA méretekkel kompatibilis munkalapok is megjelentek a kínálatban. Ez esetben 635mm széles és ABS élzárásu lapokról beszélünk.

Számtalanszor adódik olyan feladat amikor nem férünk bele a standard 600 m-es mélységbe. Szerencsére a kínálatban szerepelnek olyan postformingolt lapok is amelyek megoldást jelentenek ilyenkor. A 900 és 920 mm széles, kétoldalt postformingolt lap konyhaszigetek, asztal lapok kialakításakor jöhet jól.

 

Összegezve az eddigieket, és az ár-érték-minőség érzékeny konteksztusát nézve, még mindig az egyik legjobb megoldás “munkalapból” munkalapot csinálni!