Vissza
Hírek és újdonságok kínálatunkban

Kompaktlemez munkalapok

A legmagasabb igények a formával és a minőséggel szemben

A legmagasabb igények a formával és a minőséggel szemben

A konyha már régen nem csupán étkeztetésére szolgál, hanem sokkal inkább a család találkozóhelye, az étkezések, beszélgetések, a játék és az ünneplés helyszíne. A konyha pihenőhely, munka- és játéktér, amelynek ajtaja mindig nyitva áll. A főzés ünnep, a műszaki felszerelés kifinomult, a felületek formatervezettek és funkcionálisak. A design trend pedig az egyre vékonyabb, elegáns felületek felé tolódik el.

A kompakt lapok egyesítik magukban a modern munkalapokkal szemben támasztott összes követelményt: higiénikusak, könnyen tisztíthatóak, kemények, elegáns formavilágúak. A 12 mm-es lapok stabilak és nagyfokú hajlítószilárdsággal rendelkeznek. A lapok savállóak, ellenállóak a nedvességgel szemben és még a legmakacsabb szennyeződések is eltávolíthatóak róluk.

A kompakt lapok rétegelt anyagból nagy nyomással készült lemezek (HPL), amelyek gyártása laminált lapok előállítására szolgáló présben, nagy nyomás és hőmérséklet alatt történik. Kitűnő választás erős igénybevételhez és dekorációs felhasználásra.

A legmenőbb konyhai munkalapok kompaktlemezből készülnek

Nem ismeretlen anyag az asztalosok előtt a kompaktlemez. Igazán nagy igénybevételnek kitett felületek esetén az egyik legjobb választás. Nemcsak azért, mert hagyományos forgácsoló-szerszámokkal megmunkálható, hanem mert:

  • nem igényel élzárást,
  • nem ázik fel,
  • egyszerűen tisztítható (kávé vörösbor egyéb szennyeződések tökéletesen eltávolíthatók a felületről),
  • pórusmentes, zárt és higiénikus,
  • CNC megmunkáláshoz is egyszerűen illeszthető,
  • de ami a legfontosabb, roppant ellenálló.

A JAF Holz kínálatában a standard lapméretek mellett már elérhetők a konyhai munkalap kialakításához optimalizált lapok is. Esetünkben ez 12 mm vastagságot és 4100×650 vagy 1300 mm széles táblákat jelent. Mint látható, a normál és dupla széles konyhapult előállítása sem jelent majd gondot.

A befoglaló méreteken kívül fontos megemlíteni, hogy a standard mag színek mellett világos (fehér) és néhány szín esetén szürke maggal is választhatjuk a lapokat, ez még harmonikusabb megjelenést kölcsönöz a kompaktlemezből készült munkalapoknak.

Megmunkálási útmutató kompakt munkalapokhoz

L vagy U alakú konyhapultok kialakításakor a sablon mellett összemart élek még tökéletesebb megjelenése érdekében az angol Unica cég speciális fuga anyagát kínálják. Ez a cég gyártja egyébként azokat az összehúzó vasalatokat is, amiket direkt ehhez a termékcsaládhoz fejlesztettek. A mindössze 12 mm-es vastagság ugyanis extra vasalatot kíván.

A szerelés és szállítás során a gyártó felhívja a figyelmet a lapok nagy súlyára. Ugyan rendkívül ellenálló anyagról beszélünk, de a nagy súly miatt kellő körültekintéssel kell eljárnunk a szállítás és beépítés során. A paneleket kellően masszív alépítményre kell helyezni, magyarán a korpuszoknak nagy teherbírásúnak kell lenni.

A munkalap rögzítése során a panel középső részén fix, míg a panelek szélein a dilatációt kompenzálni tudó megoldást javasol a gyártó. Rögzítés esetén minden esetben előfúrást kell alkalmazni.

Mosogatótálcák, kerámia lapok beépítésekor figyelni kell arra, hogy kerüljük a sarkos kivágásokat, célszerű minimum 5 mm-es rádiusszal dolgoznunk, így nem keletkezik feszültség a sarkok kialakítása során a lapban. Abban az esetben, ha egy vállat kell kialakítani, például mosogatótálca beépítésénél a 12 mm vastag panel esetén maximum 6 mm lehet a marási mélység. Panelek illesztése, toldása esetén attól függetlenül, hogy milyen technológiát használunk, a minimális falvastagság 3 mm.

Típusok

  • Max Interior kompakt munkalapok fekete maggal, elegáns dizájnt nyújtanak, attraktív dekorokkal és ellenálló felülettel kombinálva.
  • Max Interior kompakt munkalapok fehér maggal és fehér felülettel, optikailag vékony, légiesen könnyed megjelenéssel.
  • Max Interior Plus kompakt munkalapok fekete maggal - a duplán keményített felületnek és zárt pórusoknak köszönhetően ezek a lapok még ellenállóbbak, így erősebb igénybevétel, magasabb higiéniai és felülettisztítási követelmények mellet is kiválóan alkalmazhatók.
  • Max Exterior kompakt munkalapok fekete maggal, színtartó és időjárásálló felülete a konyhai munkalapként, vagy asztalként való felhasználás mellett kültéri alkalmazásra is alkalmassá teszi.

Felületi struktúra típusok

A lapok felülete lehet finoman prégelt és durvább textúrájú is, további újdonság az ujjlenyomatmentes matt felület. Az elsőből gyakorlatilag a teljes színkínálat elérhető.

Fundermax Aptico kompakt munkalap kezelési és ápolási útmutató

Fundermax APTICO felülete egy innovatív, szabadalmaztatott felületbevonati technológia. Felsőkategóriás megjelenése a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő tulajdonságokkal párosul. A felület olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint: extrém matt - minimálisan fényvisszatükröző felszín, kellemes tapintás, ujjlenyomatmentes felület. További előnyös tulajdonsága, hogy az apróbb karcolásokat termikus javítással el lehet tüntetni.

Kiadványunkban részletes tájékoztatást és iránymutatást talál az Aptico lapok kezelése és ápolása kapcsán.