Ezúton tájékoztatjuk, hogy kollégáink és partnereink egészsége iránti maximális felelősségvállalás jegyében kirendeltségeinken bemutatótermi tanácsadásra, illetve személyes áruátvételre előzetes időpontfoglalás esetén van lehetősége, amelyet itt tehet meg: Időpontfoglalás  
Megértését köszönjük!

Rétegragasztott fapanel - CLT

A faépítészet és vállalatunk

Nincs könnyű helyzetben, aki ma családi házat építtetne, a kivitelezés költségei és a munkaerőhiány alaposan megnehezítik a megvalósítást. A falpaneleket alkalmazó technológiának köszönhetően azonban hetekre csökkenhet a szállítás és a kivitelezés ideje.

Magyarországon a JAF Holz rendelkezik a legtöbb tapasztalattal a faelemekből épült házak terén. Tömör fapaneljeik magas szilárdsági kategóriájú fenyődeszkákból készülnek, melyeket rétegenként – hossz, illetve keresztirányban – elforgatva ragasztanak össze, a nagy teherbírású panelekből falak, födémek és tetők építhetők,
komplett épületváz állítható össze.

A CLT a sokoldalúan felhasználható fa építőelem. A rétegragasztott falpanelek alacsony energiaszintű, passzív és aktív házak építésére is alkalmasak. Kitűnően alkalmazható több emeletes lakóházak építésére, a kommunális építkezésben, felújításkor, épületrész hozzáépítéskor, emelet ráépítéskor és természetesen családi házak építéséhez.

Rétegragasztott falpanel (CLT - cross-laminated timber)

Mi is az a rétegragasztott fapanel pontosan? A réteg ragasztott fapanel – RRP (CLT, BSP, BBS, X-LAM) egy több rétegből speciálisan felépített tömör fa szerkezeti elem teherhordó célokra. Nagy méretekben lehet gyártani, ezért kitűnően alkalmas térképző építő elemek, mint például fal, födém, tető kialakítására a DIN EN1995-1-1: 2010-12 szabvány szerinti 1-es és 2-es felhasználási osztályban.
 
A rétegragasztott fapanel több réteg fűrészáruból, pontosabban legalább három, egymásra merőleges száliránnyal elhelyezett, egymáshoz ragasztott fenyő deszkarétegekből áll. Ennek a különleges ragasztási módnak köszönhetően a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés mértéke elhanyagolható. A rétegek egymásra merőleges száliránya garantálja a termék hossz- és keresztirányú formatartósságát.
 
A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető, a szerkezetek panelosításával pedig minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is.

A CLT technológia lehetővé teszi a rugalmas tervezést, a költségek optimalizálását, a nagyfokú előregyárthatóságot és ezáltal a gyors és egyszerű építkezést és a munkaerő minimalizálását is, hisz egy lakóépület összeszereléséhez akár négy-öt ember – darukezelő, építésvezető és néhány ács – elegendő. A JAF Holz az ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket 4-6 hét alatt szállítja, majd egy-két hét alatt már szerkezetkészre szerelhető a tervezett épület.
 
A hagyományos (tégla) építkezési módhoz képest vékonyabb CLT falszerkezeteknek köszönhetően plusz lakófelületet nyerhetünk, míg kisebb súlya miatt alapozási és szállítási költségeket is csökkenthetünk. A fejlett precíziós CAD/CAM technológiának köszönhetően a legkorszerűbb CNC gépekkel alakítják ki a milliméter pontos elemeket a nyílásokkal együtt, így a nyílászárók is korábban rendelhetőek. A BIM modellezés lehetővé teszi az építési folyamatok részletes megtervezését akár a daruzási tervvel együtt. 
    

A CLT előnyei

 • Masszív építőelem és ökológiailag fenntartható építőanyagból, fából van;
 • Rövid építési időtartam: nagyfokú előregyártás, gyors és száraz építés a helyszínen, rögtön terhelhető;
 • Formastabil: többrétegű, ragasztott szerkezet, a vetemedés, duzzadás elhanyagolható;
 • Több irányban terhelhető a speciális felépítése miatt;
 • Alacsonyabb önsúly a vasbetonhoz képest, ezáltal többszintes épületeknél kedvezőbb alapozási költségek;
 • Magas tűzállóság és vegyi ellenállás;
 • Térnyerés: a szerkezet vékonyságának köszönhetően tágasabb tér nyerhető;
 • Lakhatóság: kellemes és kényelmes szobaklíma; a látszó felület hőmérséklete a szobai hőmérséklethez közeli;
 • Hőszigetelés: a kiváló szigetelő tulajdonságok megakadályozzák, hogy a helyiségek nyáron felmelegedjenek, télen pedig kihűljenek;
 • Földrengésbiztonság: amennyiben az épületet földrengés által veszélyeztetett területen építik, az egyes faelemeket csavarokkal és szögekkel erősítik meg. Ezek földrengés esetén úgy viselkednek, mint egy lengéscsillapító és lényegesen lecsökkentik a szeizmikus erőket;
 • Vizuális megjelenés: látszó felület jellemzően luc, de akár antik fenyő vagy tölgy felület is lehet.

JAF Holz - Segítség a tervezésben is

Tervezni, szerkeszteni és építeni a CLT szerkezetekkel viszonylag egyszerű dolog. Ez a sokoldalúan felhasználható szabványosított szerkezeti elem legkülönbözőbb építési alkalmazásokra nyújthat megoldást. Hazai viszonylatban még egy viszonylag új és ismeretlen technológia, de bátran építhet a JAF Holz több évtizedes osztrák faépítészeti ismereteire. A tapasztalt és kompetens mérnök kollégák és partnercégek egy széles spektrumú szolgáltatást és szervizt biztosítanak a termék iránt érdeklődőknek: a műszaki értékesítéstől és tanácsadástól a műszaki tervezésen, a statikai és épületfizikai számításokon át, a gyártmány és kiviteli tervek készítéséig, sőt a munkafolyamatok előkészítéséig és kivitelezéséig.

A rendelkezésre álló online és kézzel fogható tervezői segédletek mellett kiemelkedő fontosságú a JAF Holz életében a személyes tanácsadás, hogy a partnerek a legkorszerűbb tanácsokat és átfogó ismereteket mindig első kézből kapják a gyakorlati részletmegoldásokhoz.

JAF Holz - Tervezési és kivitelezési támogató

Szolgáltatásaink:

 • műszaki tanácsadás és információ-szolgáltatás;
 • statikai-, szerkezeti-, tűzvédelmi részletmegoldások koncepcionálása;
 • műszaki tervek, CAD-CAM tervek,
 • statikai és épületfizikai számítások,
 • szállítási, daruzási, összeállítási tervek és költség számítások készítése;
 • jövőbeni terv: BIM folyamatok tervezése;

 


Nágl Tamás / JAF Holz
Tervezési és kivitelezési támogató

Okl. faipari mérnök / Szerkezet tervező szakmérnök
Mobil: +36 30 373 2374
E-mail: tamas.nagl@jafholz.hu

Egy statikus tervező a CLT technológiáról

Mivel jár egy CLT projekt tervezése? Mennyire kezelhető ez az anyag?

Voltaképpen egy igen hálás anyagról beszélünk. Egyszerre erős, könnyű és jól formálható. Nagy pontosságot biztosít, gyorsan lehet vele dolgozni. Ami pedig a felhasználókat illeti, legendásan nagyszerű komfortérzetet biztosít. Méltánytalanul elhanyagolt anyag a fa hazánkban. Ez abból eredhet, hogy a fának is megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani tervezés során. Aki beton vagy tégla házként áll neki a tervezésnek és csak az anyagjelölést állítja át, az egy sikertelen projektre és elégedetlen ügyfélre számíthat.

Honnan ismeri ezt az anyagot? Korábbi tapasztalat?

Több évet dolgoztam külföldön egy igen nagy tervező iroda különleges szerkezetek és fejlesztés osztályán. Itt azoktól az emberektől volt szerencsém a technológiáról tanulni konkrét feladatokon keresztül, akik a CLT technológiára vonatkozó jövőbeli EN szabvány fejezet megalkotásán is dolgoznak.

 

Mekkora macera volt az áttervezés? Mire kellett figyelni?

CLT házat nem áttervezni, hanem megtervezni kell. Ahogy fent írtam, a rossz megközelítés negatív tapasztalatokhoz vezet. Az adott projekt esetében az alap már eleve igen jól adott volt szerencsére, de gazdaságossági okok miatt az ügyféllel és az építész tervezővel egyeztetve bekerült még pár nagyobb gerenda és rejtett oszlop. Így versenyképessé vált beruházási költség tekintetében is az épület. De ez nem mindig van így. Egy másik projekt esetében például én magam javasoltam, hogy ne CLT legyen, mert a ház egész egyszerűen nem az akar lenni.

Mi a CLT előnye méretezés szempontjából?

A CLT panel beton szilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag akár 10cm fa fal is 30-as tégla fallal vetekszik. Az előre gyártás és a CNC megmunkálás miatt egészen precíz és megbízható minőségű termékekkel számolhat a tervező. Ugyanakkor a vasbeton előre gyártással szemben nem szükséges egész pontosan előre elhelyezni minden áttörést és furatot.

Elvágható pászmák nincsenek a fában, tartalék azonban van. Így egész szabadon lehet a helyszínen átszabni a paneleket, ha egy-egy gépészeti vezeték ezt megkívánja.

Az áttervezéssel mennyit spórolt ezzel a tulaj (százalékosan)?

Ez egy komplex kérdés. A fa drágább anyag, mint a hagyományos építőanyagok, ha csak 1m2 födémet nézünk például.

De vegyük figyelembe például azt is, hogy nettó, értékesíthető alapterület nő a fa szerkezettel, továbbá azt is, hogy a fa tömege ötöde a betonénak. Egy balatoni 4 szintes épület esetében készült részletes összehasonlítás a szerkezet típusok között, ahol ez döntőnek bizonyult. A rossz altalaj miatt a sokkal könnyebb fa szerkezet összességében 100millió forinttal jött ki olcsóbbra, mint a vasbeton megoldás és ebbe még nem számoltuk még bele az építési időt, ami sokkal kevesebb a fa szerkezetnél. A fa tehát nem olcsóbb önmagában, globálisan a szerkezet azonban már nagyon is lehet az. Ez napjaink anyag és munkaerő ár változásainak tükrében egyre fokozottabban igaz.

Rétegragasztott fapanel (CLT) technikai adatok

Felépítés 3, 5 vagy 7 rétegű, a rétegek száliránya egymásra merőleges (7 rétegű csak 125 mm)
Fafaj Lucfenyő, Vörösfenyő, Duglász fenyő
Nedvességtartalom 12 ± 2 %
Sűrűség Lucfenyő: ca. 470 kg/m3, 12%-os nedvességtartalom mellett,
Vörösfenyő: ca. 590 kg%m3, 12%-os nedvességtartalom mellett
Tanúsítványok ETA-06/0009, CE Tanísítvány, Deutsche Bauaufsichtliche Zulassung Z-9.1-534

 

Tulajdonságok BBS 125 BBS XL
Szélesség Standard 1,25 m Max. 3,5 m
Hosszúság 24 m-ig 22 m-ig
Vastagság 60-280 mm 60-200 mm
Hossztoldás Hossztoldás A lamellák egyesével hossztoldva
Borító réteg Élein is ragasztva Élein nincs ragasztás
Minőség Látszó/Ipari látszó/Nem látszó Nem látszó/Lakótérben látszó
Megmunkálás CNC Megmunkálás CNC Megmunkálás

A méretek az Eurocode 5 és az Európai Műszaki Engedély (EN 1995-1-1:2004 és ETA6/0009:2006) szerintiek.

Egyszerű alkalmazás és előnyök sokasága

Aki a rétegelt-ragasztott falpanelt választja, a tömör építkezés pozitív tulajdonságait ötvözi a fa előnyeivel. Ezért nem meglepő, hogy a tömörfából történő építkezés iránt alaposan megnőtt a kereslet és nem csak a lakóterek aspektusában. 

Könnyű saját súly, nagy teherviselő képesség
A súlyához viszonyítva a rétegelt-ragasztott falpanel egyike a legnagyobb teljesítményű szerkezetanyagoknak. Alacsony súlya megkönnyíti a szállítást és a kezelést, valamint energiát és költséget is spórol. Elemei egyszerű szerszámokkal a helyszínen szerelhetők, akár a LEGO.   

Az alapos felkészülés fél siker
Ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket szállítunk a helyszínre. A nagy méretű fal- és födémelemek az időjárástól védett gyártócsarnokban készülnek, így a leszállításra kerülő elemek teljesen készre gyártottak. A szerkezetkész állapot ezért gyorsan megvalósítható.

Konkrét példa: az olasz földrengés által sújtott L´Aquila városában megvalósult mintaprojekt alkalmával 373 lakóegységet készítettek el kulcsra kész állapotra. Egy három emeletes objektum felépítése mindössze 55 napot vett igénybe, amely minden elvárást felülmúlt.

Konstruktív elemek - BSP

A legjobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkező síkfelületű fa építőanyag

A Hasslacher Norica Timber rétegelt-ragasztott falpanele fából készült, erős rétegelt építőanyag. Az egyes rétegek besoroláson és műszaki szárításon átesett, egymásra merőlegesen, magas préselési nyomáson összeragasztott lamellákból állnak.

A kiváló építésfizikai és mechanikai tulajdonságoknak köszönhetően ez a síkfelületű fa építőanyag egyrészt rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt pedig több irányból terhelhető. Ezenkívül magas fokú zajszigetelést nyújt és biztonsággal ellenáll a tűznek, a földrengéseknek, továbbá garantáltan szárazon és gyorsan lehet vele építkezni. Az ablak és ajtókivágások, a marások és a villamossági furatok kialakítását végző legmodernebb CNC-portálmegmunkáló központnak köszönhető, hogy az elemek rugalmasan alakíthatók ki.

Előnyök:

 • Megrendelési méret = elszámolási méret
 • A rugalmas méretek 20,0 x 3,20 m között gyárthatók
 • A lehető legnagyobb fokú földrengéssel szembeni biztonság
 • Gyors és problémamentes összeszerelés
 • Ökológiailag megbízható építőanyag
 • Kedvező költségű kivágások a legnagyobb méretpontossággal
 • Csiszolt felületek minden minőségben

BSP technikai adatok

Méretek

Szélesség: 2,20 m - 3,20 m

Hosszúság: 13,50 m-ig

Vastagság: 57 mm - 280 mm

Standard szélességek: 2,40 m / 2,65 m / 2,75 m

                                         2,90 m / 3,00 m

Tanúsítványok ETA-12/0281, CE, PEFC
Fafajok Lucfenyő, Borovi fenyő, Vörösfenyő
A lamellák szilárdsága

Takaró lamellák: 100% C24 ill. L25

Közép lamellák: max. 30% C16 ill. L17

Ragasztóanyag EN 301/302 szabvány szerint
Nedvességtartalom 11% (± 2%) kiszállításkor
Hővezetés λ = 0,13 W/mK EN ISO 10456 szerint
Hőtartás 1600 J/kgK EN ISO 10456 szerint
Tűzállóság D-s2, d0 ill. Dfl-s1, átégés: 0,8 mm/min
Minőség Standard- Ipari/Látszó

 

BSP minőségi leírás - felület, dimenzió, felépítés

PARAMÉTER Látszó Nem látszó
Fafaj lucfenyő, vörösfenyő érdeklődésre lucfenyő, borovi fenyő
Felület zárt zárt
Fugák szélessége max. 2 mm max. 3 mm
Göcsök benőtt göcs megengedett, elszórva fekete göcsök megengedettek szilárdsági osztály szerint
Gyantatáska 5x70 mm-ig megengedett
Foltozás megengedett megengedett
Elszíneződés, kékülés kisebb elszíneződés megengedett megengedett
Rovarrágás nem megengedett 2 mm átmérőig megengedett
Kéregbenövés nem megengedett megengedett
Repedés 2 mm szélességig megengedett szilárdsági osztály szerint
Lágy korhadás nem megengedett nem megengedett
Nedvességtartalom max. 11 % ± 2 % max. 11 % ± 2 %
Mérettartósság DIN 18203-3 szabvány szerint  
A lamellákszilárdsága

Fedő lamellák: C 24, EN338 szerint, ill L25 EN 14081 szerint

Középlamellák: max. 30 % C16 EN 338 szerint, ill. L17 EN 14081 szerint

Maximális vastagság 280 mm-ig (400 mm lehetséges)
Maximális táblaméret Szélesség: 3,20 m, Hosszúság: 20 m

 

Novatop
Novatop

Novatop elemek födémekhez és tetőkhöz

Egy rendkívül fejlett, a svájci szakértelem fémjelezte tömörfa építőrendszerről van szó. A Novatop elemek lukacsos, nagy formátumú építőkomponensek, igényes, bordázott szerkezettel. Könnyűek és statikus teherbírásuk rendkívül jó, az építési szerkezet mindkét tengelyen rendkívül merev és stabil lesz. A Novatop elemeket tartófödémeknél és tetőknél alkalmazzák elsősorban.

Minden elem egy alsó rétegelt lapból áll, amelynek vastagsága a szerkezetnél előírt tűzálló képességtől függ. A lemezre széltében és hosszában bordázat van ragasztva, melynek magassága az elem előírt teherbírásától függ. Az egész szerkezetet egy felső rétegelt lappal zárják. A bordák között található lyukakat hő-, vagy hangszigetelővel lehet kitölteni vagy vezetékek útvonalait lehet előkészíteni. Az elemek szélessége, hosszúsága és magassága variálható, de nem tipikus formákban is előállítható. 

Összegezve: a Novatop elemek ötvözik a fejlett technológiát, az elemek tömörségét és a fa szépségét, annak természetes formájában.

Figyelmébe ajánljuk!

Szabászat

Az Ön igényeire szabva.

WebCut - szabászat online

Lapszabászati megrendeléseit immár online adhatja le. 

Kirendeltségeink

Az ország több pontján várjuk bemutatótermeinkkel, ahol lehetősége nyílik kínálatunk javát élőben is megtekinteni!

Üzletkereső

Megkeresheti az Önhöz legközelebb lévő bemutatótermet.