Vissza
Hírek és újdonságok kínálatunkban

VINYL padlók - határtalan lehetőségek

VINYL padlók - határtalan lehetőségek

Alapvetően a vinyl padlókról és azok sajátosságairól, előnyeiről szeretnénk pár szót szólni, de előtte mindenképpen tisztázni kell néhány alapvető fogalmat a PVC, a linóleum és a vinyl termékek kapcsán. Sokszor a kereskedők és a felhasználók - akik már beépítették valamelyik terméket otthonukba - maguk sem tudják mit is vettek pontosan.

A PVC, Friedrich Heinrich August Klatte korszakalkotó találmánya 1913-ból. Az ipari szintű gyártás 1920-ban indul az USA-ban. A padlóburkolatok gyártása aztán a második világháborút követően vált tömegessé. Előállítása gyors és olcsó volt, lágyító adalékok miatt bizonyos körülmények között azonban kis mértékben zsugorodtak.

Idehaza minden szintetikus padlóburkoló anyagot linóleumnak hívott a köznyelv, persze tévesen.

A linóleum ugyanis - ellentétben a PVC-vel - egy természetes anyag, amelynek negyrésze parafa örlemény. Uni színeket és márvány hatású felületeket tudnak készíteni belőle. Ára többszöröse a PVC termékek árának, előállítása hosszadalmas. Mindemellett kiváló padlóburkoló anyag.

A vinyl padlóburkolatok

A modulszerűen lerakható vinyl burkolatok - angol nevén Luxory Vinyl Tile (LVT) - anyaga szintén PVC, de a tekercstermékektől eltérően felszine keményebb és a felépítése is más. Mentes minden károsanyag-kibocsájtástól, színtartó, alaktartó. Tulajdonságai abban is eltérnek a hagyományos PVC-től, hogy magasabb a PVC tartalma, és speciális gyári felületkezelést kap a termék, amely rendkivűl strapabíró felületet kölcsönöz neki.

Amennyiben a keresztmetszetét nézzük, akkor alul található a színháttér, felette a minta vagy textúra, aztán a kopófelület. Erre jön még egy poliuretán bevonat, amely a termék tisztítását teszi rendkívül egyszerűvé.

Az uni színek mellett kő utánzat és természetes fa erezetes padlóburkolatok közül választhatnak a vásárlók. A panelek lehetnek csempe / járólap alakúak vagy klasszikus kiszerelésűek, mint egy hagyományos padló.

A vinyl padlóburkolatok előnyei

Felülete meleg tapintású, kiváló a lépéshang csillapítása, nem recseg, nem ropog mint egy csaphornyos parketta. Egyszerűen lerakható, könnyen tisztítható, és nem utolsó sorban nedvességálló, tehát akár fürdőszobába is betervezhetjük.

A beépítése egyszerű, sokkal nagyobb szabadságot ad, mint a hagyományos kerámia vagy tömörfa burkolatok, egyszerű eszközökkel szabható és konfekcionálható, a tér formálása érdekében akár ívesen is lefektethetjük. Felfuttathatjuk a falra vagy beépített butorok frontja is dekorálható ezzel az univerzális anyaggal.