Ezúton tájékoztatjuk, hogy kollégáink és partnereink egészsége iránti maximális felelősségvállalás jegyében kirendeltségeinken bemutatótermi tanácsadásra, illetve személyes áruátvételre előzetes időpontfoglalás esetén van lehetősége, amelyet itt tehet meg: Időpontfoglalás  
Megértését köszönjük!

Magasfény vs. matt – a számegyenes két véglete

2017. november 23.

Évtizedekkel ezelőtt a bútoriparban a felület trendek – leszámítva most a természetes fa felületeket –  egyet jelentettek a felületkezelő anyag trendekkel. Mára kicsit árnyaltabb lett a kép, mert a dekoratív laminált lapok egyre komolyabb szerepet töltenek be a bútorgyártás terén. A dekor fejlesztők már nem csak lekövetik a piacot és megpróbálnak “hasonlítani valamire”, hanem keményen beleszólnak az aktuális trendek alakulásába és önálló programmal lépnek a piacra.

Mostani írásunk apropója a magasfényű, matt és szupermatt dekorok térhódítása.

A magasfényű felületek

Jelenlétük konstanssá vált, és a belsőépítészet szinte minden területén találkozhatunk vele. A milánói bútorszalonon tett látogatásaink során évről évre rácsodálkoztunk a magasfényű konyhabútor frontokra, hogy ‘lám-lám, milyen merészek az olaszok’ . Aztán lassan megszokottá vált, hogy a korábban hivalkodónak tűnő magasfényű felületek jelenléte nem valami könnyűvérű történet, hanem egy markáns és meghatározó textúra a belsőépítészet terén.

Azért is kezdjük a példálózást az olaszokkal, mert a felületkezelés nagymesterei, így a merész szín- és struktúra-választás terén nincs hozzájuk mérhető náció. Konyhabútor, nappali, vagy akár hálószoba, de említhetnénk akár a fürdőszoba bútorokat is, ahol előszeretettel használják a magasfényű anyagokat.
 

A kemény és szikrázó felületek magabiztos és tiszta érzést kölcsönöznek a bútoroknak, ebből a keménységből adódóan ugyanakkor sokkal merészebb színek is jól állnak ennek a felületnek.


A magasfényű festék, vagy ennek valós alternatívája, egy magasfényű dekor egyszerre elegáns és egyszerre provokatív. Finom felület, de hála az egyre jobb gyártástechnológiáknak, kellően ellenálló ahhoz, hogy ajtófront, korpusz, de még akár faldekorként is helytálljon. Nem mellesleg a színazonos élzáróanyagok és a modern élzárási technológiák fejlesztésével immár tökéletes az összhatás.

 

 

Fényes lapok típusai a JAF Holz kínálatában Jellemzők
magasfényű forgácslapok
(EGGER ST30-as felület)
mérsékelt fényességi fok,
kedvező árszínvonal
tükörfényes forgácslapok
(Falco Mirror Gloss és FunderMax Spiegel Glanz)
magasabb fényességi fok, forgácslapon a jelenlegi legjobb technológia
jó ár/érték arány
tükörfényes dekoritlemezek
(EGGER HG, FunderMax SG, Falco MG felületek)
kiváló magasfény, de hordozó szükséges, 
ezért hátrány a munkaigény
akril lakkozott, laminált MDF lemezek
(EGGER Perfect Sense Perfect Gloss) - bővülő választék
kiemelkedő fényességű felületek, nagy táblaméretek,
exkluzív megjelenés
tömör akril réteggel borított MDF lemezek
(Kronospan Akril bevonatú MDF) - Új kollekció
kiemelkedő fényességű,
karcálló réteggel erősített felület

 

Magasfényű lapjaink teljes kínálatát megtalálhatja webshopunkban, az alábbi linkeken!
Magasfényű forgácslapok  -  Magasfényű dekorlemezek  -  Magasfényű MDF lemezek  -  Akril réteggel borított lapok


 

Matt felületek

A magasfény kontrapontjaként már jó ideje jelen van a nemzetközi piacon az úgynevezett matt, vagy szupermatt dekor kínálat. Az első pár évben komoly gondot jelentett a fejlesztőknek a felület érzékenysége, zsírosodásra való hajlama, különös tekintettel az ujjlenyomatokra. Ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésével olyan új és abszolút friss effektet sikerült a dekorgyártóknak piacra vezetnie, amely tökéletesen igazodik az aktuális trendekhez.

Ha kicsit kitekintünk és körbenézünk, azt láthatjuk, hogy a designra érzékeny szektorokban –  mint például az autógyártás, amely nagyon erős igénykeltő szereppel rendelkezik a belsőépítészetben  – is tombol a matt felületek divatja. Évekkel ezelőtt is voltak már ultramatt termékek a bútorgyártásban, de ezeknél még nem tudtak ujjlenyomatmentes felületeket létrehozni, így nem is terjedtek el. Nem volt kész a technológia. Köszönhetően a nano technológiának és a folyamatos fejlesztéseknek mára a matt dekorok alkalmazása már nem úri huncutság. Falborítások és frontok kialakítására is kiválóan alkalmas anyaggá vált.

 

 

Matt lapok típusai a JAF Holz kínálatában Jellemzők
softmatt és finomprégelt felületek a laminált forgácslapoknál
(EGGER ST9, Falco FS08, FunderMax MT)
elegáns megjelenés, standard árszint,
nem ujjlenyomatmentes
szupermatt dekoritlemezek
(Fundermax Aptico) - Új termék
kiváló minőség, ujjlenyomatmentes kivitel,
hordozó szükséges, hátrány a munkaigény
akril lakkozott, laminált MDF lemezek
(EGGER Perfect Sense Perfect Matt) - bővülő választék
kiemelkedő minőség, ujjlenyomatmentes kivitel,
nagy táblaméret, exkluzív megjelenés
tömör akril réteggel borított MDF lemezek
(Kronospan Akril bevonatú MDF) - Új termék
kiemelkedő minőség, ujjlenyomatmentes kivitel,
karcálló réteggel erősített felület

 

Matt lapjaink teljes kínálatát megtalálhatja webshopunkban, az alábbi linkeken!
Matt dekorlemezek  -  Matt MDF lemezek  -  Akril bevonatú lapok

 

A fényes és matt felületek kombinációja, valamint az egyre divatosabb uni színek térhódítása mellett, egyre több helyen látható a magasfényű fa utánzatok beépítése. Ezzel gyakorlatilag  magasfényű dekor kínálat mindenki számára tud megoldást kínálni.

Természetesen az igazi térhódításhoz – és ezt most akár szó szerint is értelmezhetnénk, hiszen a enteriőrök, belső terek kialakításában szeretnénk partnereinknek segíteni –  nélkülözhetetlen a stabil és megbízható alapanyag ellátás, és a kiváló minőségű csatolt szolgáltatások. A JAF Holz raktárkészletében kiemelkedően széles raktárkészlettel várjuk partnereinket a prémium kategóriában.

 

A Kronospan akril borítású MDF az eddigi fényes kivitelű lapok helyett, megújult választékkal és színpalettával elérhető. Magyarországon egyedülálló módon a JAF Holz kínálatában 6 magasfényű és 6 szupermatt lap (minden szín, mindkét verzióban) elérhető raktárról, amelyek új, az eddiginél ellenállóbb, karcállóbb felülettel kerülnek forgalomba!
 

Ezeket a kemény és megmunkálást igénylő dekor felületeket még körültekintőbben kell előkészíteni, legyen szó konfekcionálásról, vagy élzárásról, hisz csak kiváló minőségben szabva és élzárva hozzák az elvárható maximumot.  Mindezt a JAF Holz lapszabászatán a PU élzárással működő új megmunkáló gépek biztosítani tudják!