Kompakt lemez - épületes megoldás II.rész

2017. június 19.

Korábban már ecseteltük a kompakt lemez mint építészeti alapanyag előnyeit, és az alapanyagban rejlő lehetőségeket. A szakma - és most elsősorban az építőiparban tevékenykedő tervező és kivitelező cégekre gondolunk - számára azonban minden kereskedői információnál többet mond, amikor egy referenciákkal bíró építész stúdió osztja meg tapasztalatait.

A kapuvári TOTH PROJECT építész iroda vezető tervezőjével, Tóth Lászlóval beszélgettünk.

Elnézve a stúdió referenciáit, szinte alig van olyan épület ahol ne jelenne meg a kompakt lemez, akár csak egy kis effekt erejéig. Ez a ti vonzódásotok az anyag iránt, vagy a piac kedvelte meg, ezt az alapanyagot?

Talán mindkettő. Ha valaki végignézi a weboldalunkra feltöltött referenciákat, valóban láthatja, hogy nagyon kedveljük ezt az anyagot és elsősorban fa utánzatokat tervezünk be az épületeinkbe. Azt is láthatja, hogy ezek kivétel nélkül magánerős családi házak, tehát nem középületeket tervezünk. Ezt csak azért emelném ki mert ennek az anyagnak a betervezése, korábban szinte csak középületeken volt utolérhető.

 

Beérett a piac, vagy jobb lett a marketingje az anyagnak? 

Azt gondolom mindkettő, de az ok elsősorban az, hogy a magas minőségű alapanyagok beépítése jobban a fókuszba került. Ez nem azt jelenti, hogy nem számít az ár, hanem azt, hogy ha egy felület időtálló, nem igényel különösebb karbantartást, akkor inkább megfizetik a magasabb árat, mert hosszútávon megtérül. 

Említettem, hogy fa utánzatú lapokat előszeretettel kérik a megrendelőink. Ezek a felületek tökéletesen imitálják a természetes fa erezetét, textúráját. Viszont UV álló, nem vetemedik, nem igényel felületkezelést stb. Amikor egy nagy értékű családi házat tervezünk nagyon fontos szempont az, hogy a leendő tulajdonos, nem akar öt év múlva festegetni…

Időtálló, és formailag is hosszútávú megoldásokat keresnek.

 

Ez egy drága anyag, a tervezés korai stádiumában érdemes már felhívni rá az ügyfelek figyelmét, vagy a táblaméretek nem befolyásolják a tervezést?

Nyilván az egy ideális állapot lenne, ha az ügyfél már az elején tudná, hogy milyen felületeket szeretne a háza homlokzatán.

Rengeteg lehetőség van az alapanyagban, ezt igyekszünk is kihasználni. Elsősorban kiemeléseknél, portálok, bejáratok burkolásánál, de előfordul hogy egész nagy fal felületek esetén is betervezzük a kompakt lemezeket. Szeretjük olyan felületeken alkalmazni ahol lehetőségünk nyílik a minőség közvetítésére. Nagyon sokszor tervezünk olyan felületeket amikor egyedi méretekre kell szabni az anyagot, ebben az esetben tényleg hasznos lenne előre látni, hiszen a konfekcionálás során tudnánk figyelni a jobb anyagkihozatalra.

 

Közel tíz éve használják ezt az anyagot, mik a piaci visszajelzések?

Nekünk gyakorlatilag nem volt még reklamációnk, hozzáteszem kivétel nélkül gyári függesztő rendszert és az egyéb kiegészítő elemeket használjuk. Nem szabad elfelejteni, hogy a kompakt lemez csupán a felület, egy komplex rendszerről beszélünk, amelynek az egyik nagy előnye éppen abban van, hogy a mai kor épülettechnikai elvárásainak megfelel, és flexibilisen igazítható különböző falszerkezetekhez.