Innovatív alapanyagok a szauna építéshez

2017. június 12.

A klasszikus, vagy mondjuk úgy rusztikus építésű szaunák mellett a modern lakásbelsők, valamint a traszparens beépítés új kihívások elé állította a tervezőket és a kivitelezőket egyaránt, mivel ma már nem az alagsor egy eldugott szegletébe kerül beépítésre, hanem például a fürdő mellé, csupán egy üvegfallal elválasztva attól.

A szaunázás mint olyan, több száz éve stabil eleme az európai [az észak-európainak mindenképp) rekreációs létnek. Míg tőlünk északabbra, elsősorban a skandináv államokban a mindennapok része, addig idehaza jobbára a hideg hónapok kedvelt időtöltése. A népszerűségéért sokat tettek a megszaporodott wellness központok és szállodák. Ugyanakkor mára már egyre több családi házba és prémium kategóriás lakásba terveznek be szaunát.
 

A klasszikus építőanyagok mellett megjelentek a speciális üvegek és a speciális fa alapú konstruktív lapok.


Ezeket az úgynevezett SAUNAPLEX lemezeket nem a természetes fa kiváltására, hanem kiegészítő elemként és nagy felületek homogén burkolására fejlesztették. A szauna stílusától és méretétől függetlenül a padok, lábrácsok anyaga a több évszázada bevált hemlock és cirbolya frízekből készül. Ugyanakkor a szauna kabinok falának belső borítása, valamint a szaunákhoz szervesen kapcsolódó pihenőterek kialakításakor nagy segítségünkre lehetnek azok a speciális rétegelt lemezek, amelyeket elsősorban ilyen igénybevételre terveztek.
 

A SAUNAPLEX kifejezetten szauna építésre tervezett színfurnérozott rétegelt lemez.


A magas hőmérséklet és rendkívül magas páratartalom ellenére is alaktartó. Emellett a formaldehid kibocsátása alacsonyabb a természetes fáknál mért értékeknél, mindössze 0,4 mg/m2h. Akác, csomós tölgy hemlock, és cirbolya mellett, kőris, vörös fenyő, cédrus, teak kínálatból választhatjuk meg a színfurnérok fafaját.

Egyik oldalra tehát 0,6 mm vastag élragasztott színfurnér, másik oldalra ellenhúzó kerül. A 16 mm vastag lapok, a klasszikus 2500 x 1830 mm táblaméretbe kerülnek forgalomba.


A SAUNAPLEX lemezek már elérhetőek a JAF Holz kínálatában. Amennyiben további információra van szüksége, forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!