Hello Wood Építész Mustra ‘17

2017. július 18.

Mit jelent 125 fiatal tervezőnek a Tokaji borvidék?

A Tokaji borvidék kapcsán még mindig sokan csak a borra asszociálnak. De mi születik abból, ha több mint 100 huszonéves, kreatív egyetemista ismerkedik meg a régió egyedülálló adottságaival, természeti-, kulturális- és épített örökségével, és építéssel tölt egy hetet a helyszínen? A Hello Wood július 15-én induló programját az összes magyar építész-képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe.

 

Idén ünnepeljük a 15. évfordulóját annak, hogy a tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ez adja az egyik apropóját annak, hogy idén a Hello Wood itt rendezi meg Építész Mustra ‘17 (2017. július 15-22.) elnevezésű oktatási programját, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Az ország összes építész képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 125 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódik be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és építenek fel 11 projektet a régió 7 településén - Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon.
 

Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre - az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, évszázados hagyományok ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára - és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát.


A projekt oktatási szempontból is nagy jelentősséggel bír: először fordul elő, hogy a Hello Wood programját, az összes magyar építészeti képzés beépíti a tantervébe. Így lehetőség nyílik arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhatnak, hogy összemérjék erejüket. A legsikeresebb projektet 1 millió forint értékű díjjal jutalmazzák. A tábor felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent a diákoknak, amely kiegészíti az elméleti-fókuszú oktatást, és gazdagítja a portfóliójukat, szakmai képességeiket.

“Tokaj-Hegyalja gazdag hagyatékkal rendelkező régió. Sok fiatal építész új látószöget hoz majd, a megszokott narratívák helyett, és segít felpezsdíteni a térség identitásához kapcsolódó közös gondolkodást. Ezért szerveztük meg, hogy egy héten keresztül az ország összes építészeti képzése és a Magyar Képzőművészeti Egyetem csapata ide koncentráljon és friss gondolatokkal reflektáljon az térségben tapasztalt társadalmi-, kulturális-, épített- és természetes környezetre.” - mondják a Hello Wood vezetői.

Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat, és Torontótól Londonig jegyzik munkájukat.
 

A JAF Holz gyakorlatilag a kezdetektől, 2010 óta kiemelt támogatója a Hello Wood-nak, így az idei tokaji tábornak is.

A kapcsolat eredetileg 4 kilóméter 4x4-es faléccel indult, mára a vállalat több mint 100 építésznek biztosít különféle anyagot a a nyaranta megrendezésre kerülő alkotótáborban, és az évközben megépülő fa építményekhez. A támogatás nem csupán a lécekben és egyéb fa-anyagokban jelenik meg, hanem abban a szaktudásban is, amellyel a faipari szakértők segítik az építészek munkáját, legyen szó akár a faanyagok típusairól, kezelési technikáiról, vagy éppen a vasalatokról.