Balsafa - rétegelt lemez könnyed megoldásokhoz

2017. július 19.

A balsafát alapvetően nem fűrészáruként kell elképzelni, hanem speciális rétegelt lemezként robbant be a bútor- és belsőépítészet területére. Könnyedsége mellett a kiváló hajlítási paraméterek teszik igazán izgalmassá. Emellett kiváló hő- és hangszigetelő is.

Korosztályom műveltsége a balsafa terén nagyjából a barkácsboltban kapható modellrepülőgépig terjedt. Ipari használata idehaza nem volt jellemző, ez persze nem mentség.

A fa Dél – Amerika erdeiben őshonos és akár 30 méter magasra is megnő. Gyors növekedésű, könnyű szerkezetű anyag. Örökzöld, csak nagyon aszályos években dobja le lombozatát. 100-200 kg/m3 között mozog a testsűrűsége. Átlagosan 140 kg/m3, ami nagyjából harmada a legtöbb keményfáénak. Az alacsony testsűrűség azonban csak egy a faanyag, illetve a belőle készült termékek különleges tulajdonságai közül.
 

Mit tud, amitől hirtelen olyan felkapott lett az európai belsőépítészek körében?

Alapvetően nem fűrészáruként kell elképzelni, hanem speciális rétegelt lemezként robbant be a bútor- és belsőépítészet területére. Könnyedsége mellett a kiváló hajlítási paraméterek teszik igazán izgalmassá. Emellett kiváló hő- és hangszigetelő is.

Ez a rétegelt lemez BANOVA® PLY néven vált ismerté. A rétegszámtól függően 2,4 kg/m2 -tól 10 kg/m2-ig terjedhet a térfogatsúlya. Míg az első érték egy három rétegű lapra vonatkozik, addig a második esetben már egy 10 rétegű lapról beszélünk. Ez utóbbi már 50 mm vastag rétegelt-lemezt takar.

Vastagság (mm) 10 12 15 18 25 30 40 50
Rétegszám 3 5 5 7 7 7 9 11
Súly (kg/m2) 2,4 2,5 3,2 3,9 5,1 6,0 8,0 10,0

Táblaméret (mm)            1220x3050

Mondanom sem kell, hogy bútortervezők álma ez az anyag, hiszen pille könnyű - akár 10 fős  - étkezőasztalt készíthetünk egy ilyen alapanyag felhasználásával, és akkor is még csak 30 kg-nál tartunk (!).
 

A másik különleges alkalmazási terület a hajlított termékek, íves frontok vagy korpuszok gyártása.

A BANOVA® FLEX a világ legkönnyebb hajlítható rétegelt lemeze, természetesen balsafából.

A 10mm vastagságú lemezek mag anyagként felhasználva 2 külső fedőréteggel kombinálva (dekor, színfurnér) kis rádiuszú szerkezetek gyártását teszik lehetővé, de adott a lehetőség a maganyag több rétegből történő kialakítására is. Így könnyedén tudunk masszívabb szerkezeteket is készíteni. A könnyű súly és az alapanyag hosszú távú fenntarthatósága mellett a Banova® Flex előnyei közé sorolható, hogy a termék természetesen a hagyományos faipari asztalos gépekkel megmunkálható.

Az alapanyag további előnyei, hogy homogén textúra lévén, viszonylag vékony fedőréteg esetén is egyenletes felületet kapunk.

Kis rádiuszon (80mm) hajlítható és rendkívül csekély a ragasztás utáni visszarugózása. Emellett formaldehidmentes ragasztástechnológiával készül, így környezetbarát anyag.

 

Mind a BANOVA® PLY, mind a BANOVA® FLEX már elérhető a JAF Holz kínálatában. Amennyiben további részleteket szeretne megtudni a termékről, forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!