Új formaldehid emissziós szabályozás

2019. december 9.

A Német Környezetvédelmi Minisztérium (BMU = Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit) 2018-ban elfogadott DIN EN 16516 sz. szabályzata 2020. január 1-én lép életbe.

A szabvány új mérési eljárást (DIN EN 16516) vezet be a fa alapú termékek formaldehid kibocsátásának megállapítására és 2020. Január 1-től kizárólag olyan fatermékek hozhatóak forgalomba Németországban, amelyek teljesítik ezeket a kritériumokat.

A hatóság könnyítésként elfogadja a korábbi teszteljárással (DIN EN 717-1) hitelesített emissziós adatokat is, de csak  kétszeres szorzó figyelembe vételével, így azok a termékek, amelyek értékei  a korábbi standard E1 határérték közelében voltak, kieshetnek a német piacról.

Felhívjuk azon ügyfeleink figyelmét, akik érintettek németországi exportban, hogy mihamarabb vizsgálják meg, hogy az exportálni kívánt termékek és alapanyagaik rendelkeznek-e a megváltozott előírások teljesítéséhez megfelelő dokumentumokkal.

A DIN EN 16516 sz. mérési eljárással így változnak a Németországban elfogadott formaldehid kibocsátási határértékek:

Substance Scope Method Requirement Effective date
Formaldehyde (Emission) Coated and uncoated
wood-based materials
DIN EN 16516 <0,1 ppm January 1. 2020
    DIN EN 717-1*    

*Concentration value of formaldehyde measured at the steady state to be multiplied by a factor of 2.
Forrás: https://www.sgs.com/en/news/2019/03/safeguards-04019-germany-announces-new-test-standard-for-formaldehyde-emission

A faipari  laptermékek gyártói nagyrészt elvégeztették az új eljárással történő minősítést és nyilatkoztak az alapanyagok megfelelőségéről.
A natúr lapoknál bevezették az E05 megjelölést, hogy egyszerűbb legyen elkülöníteni a német piacra is megfelelő termékeket a standard E1-es lapoktól.


A JAF Holz kínálata az érintett termékcsoportonként részletezve:

  • Laminált és lakkozott lapok (laminált forgácslapok, laminált vagy alapfóliás MDF-ek, lakkozott  HDF-ek) - Minden általunk forgalmazott termék megfelelő.
  • CPL, HPL felülettel gyártott, ragasztott termékek (munkalapok, konyhai hátfalpanelek és dekorozott lapok), kompaktlemezek - Minden általunk forgalmazott termék megfelelő.
  • Felületi bevonat nélküli, agglomerált natúr lapok (natúr faforgácslap, MDF, HDF, OSB) - A raktáron tartott, standard E1 minősítésű termékek a magyar piacon (és Németország kivételével az összes európai országban) továbbra is használhatóak, de nem teljesítik a fenti szabályozás határértékeit, így ezek német exportra NEM megfelelőek. Az E05 minősítésű  natúr lapokból külön megrendelésre tudjuk beszerezni a gyártóktól a csökkentett formaldehid tartalmú (pl E05, CARB, TSCA, E-LE, stb  minősítésű) termékeket. A megrendelés feltételeiről érdeklődjön értékesítő kollégáinknál!
  • Rétegelt lemezek - A minősített laborok leterheltsége miatt nem mindegyik gyártó tudott nyilatkozni a megfelelőségről, ezért kérjük német exportban érdekelt ügyfeleinket, hogy a vásárolni kívánt termékek megfelelőségéről előzetesen egyeztessenek értékesítő kollégáinkkal!