Szerkezeti faanyagvédelem

2018. augusztus 22.


A szerkezeti faanyagvédelem a fa építészet egyik neuralgikus pontja. Szükséges és elengedhetetlen, így viszont érdemes felkészülni rá, és szakszerűen elvégezni, hiszen az utólagos reklamációk és bonyolult bontásokkal járó javítás és kármentés mindig drágább és időigényesebb, mint az előzetes védelem.

Faanyagot csak gomba- és rovarmentesítés után lehet beépíteni (Országos Településrendezési és Építési Szabályzat, 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet). Az alaphelyzet tehát régóta adott, nyilván ennek ellenőrzése és számonkérése nem olyan egyszerű, de ez egy másik történet.

A szerkezeti faanyagvédelem összetett kérdéskör, számos szempontot kell figyelembe vennünk és szem előtt tartanunk, amikor belekezdünk. Először is a megfelelő faanyag kiválasztása a feladat. Itt nemcsak a minőség, hanem az adott feladathoz a megfelelő fafaj  és szelvény méret kiválasztása is értendő, valamint a kellően száraz, ideális esetben műszárított épületfa.

Tetőszerkezeteknél, nem látszó teherhordó szerkezeteknél bekerülhetnek hibásan osztályozott anyagok, gyenge keresztmetszetek, vagy eleve gomba vagy rovarkárositást szenvedett szelvények. Ezek kiszűrése és a megfelelő keresztmetszetek kiválasztása, tehát a nulladik lépés.
 

Egy megbízható szakkereskedő segitsége nagyban hozzájárul a megfelelő alapanyag, épületfa kiválasztásához.


Ezt követően a fő célunk a gombakárositók okozta hibák elkerülése. Veszélyben van a munkánk, ha a faanyag folyamatosan nedvesedik, nem biztosított a fa kiszáradása. Épületfizikai tervezési hibák, helytelen tárolás vagy éppen faanyagvédelem helytelen megválasztása okozta gombakárosítás tovább ronthatja a helyzetünket.
 

A Remmers nem ma kezdte ezt a műfajt és átgondolt válaszai vannak a szerkezeti faanyagvédelem során felmerülő problémákra. Termékszortimentje egyedülállónak tekinthető a magyarországi piacon. A legtöbb felmerülő kérdésre és felhordási technológiára van megfelelő alternatíva (kézi felhordás: ecsetelés, hengerlés; gépi felhordás: áztatókád, szóróalagút, locsolás).

 

Egyszerűbb feladatokhoz a Holzschutz-Grund termékcsaládot, bonyolultabb kivitelezést végző szakembereknek az Adolit BQ-20 HU, illetve a IG-10-Imprägniergrund használatát javasolják szerkezeti védelemhez.

Felhasználás területétől függően tudnak kínálni vizes- vagy oldószerbázisú, illetve felhasználásra kész termékeket (pl.: Holzschutz-Grund) vagy koncentrátumokat (pl.: Adolit BQ-30 HU). Termékeik között megtalálható a biocid tartalmú lazúr is (pl.: Gw-310, HK-Lasur), mely 3 az 1-ben termékként impregnál-alapoz-lazúroz is egyben!

Abban az esetben, ha a károsításokat nem sikerült megelőzni, akkor előtérbe kerülnek a “megszűntető” faanyagvédőszerek (pl.: Anti-Insekt), illetve a speciális helyreállító termékek. A Remmers ezen területeken is szakszerű megoldást kínál a vevőknek. Speciális termékei segítségével sok esetben csere nélkül megoldható a sérült faelemek rekonstrukciója (pl.: PU-Holzverfestigung, PU-Holzersatzmasse) és további védelme.

A gombakárosítás veszélye mellett a rovarkár a másik jelentős rizikófaktor.


Az elsőszámú ellenség itt is a nedvesedés. A tartósan nedves faanyag ez esetben is komoly problémát jelent. A házi cincért és a kopogóbogarat ajánlatos elkerülni. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megtegyük, a legjobb megoldása a szárítás, azaz a műszárított épületfa használata. A vegyszeres kezeléssel a korábbi rovarfertőzést már nem tudjuk 100%-osan megszüntetni, csak a visszafertőzés kockázatát lehet így csökkenteni.

A faanyagvédelem tervezésekor tehát a megfelelően tartós fafajt és keresztmetszeti méreteket határozzuk meg. Ezt követően olyan szerkezet kialakítására kell törekednünk amely kellően szigetelt hő és nedvesség ellen, emellet pedig biztosított a megfelelő szellőzés. Nem alakulnak ki hőhidak és elkerüljük a faanyagon történő páralecsapódást, de legalábbi is lehetősége van a faanyagnak a gyors száradásra.

Mindezek után már csak a megfelelő faanyagvédőszerek kiválasztása szükséges. A feladat nem kevesebb, mint a farontógombák elleni védelem, a farontó rovarok elleni védelem, a tűzgátlás vagy késleltetés elősegítése. Nyilván egy tájékozott szakamber segítségével nem csak a megfelelő szereket, hanem a felhordás módját és a szükséges mennyiségeket, valamint a faanyagvédőszerek összetételét is megtudjuk határozni.

Érdemes tehát kikérni a szakemberek vélményét és keresni egy olyan gyártót akinek komplex válaszai vannak az ilyen nagy horderejű és összetett kérdések esetén. Az alapanyagok szakszerű kiválasztásához a JAF Holz szakember gárdája ideális partner.