Ezúton tájékoztatjuk, hogy kollégáink és partnereink egészsége iránti maximális felelősségvállalás jegyében kirendeltségeinken bemutatótermi tanácsadásra, illetve személyes áruátvételre előzetes időpontfoglalás esetén van lehetősége, amelyet itt tehet meg: Időpontfoglalás  
Megértését köszönjük!

Kupola az uszoda felett

2020. június 3.

Befejezéséhez közeledik a gödöllői városi sport uszoda megvalósítása. A 30.000 lakosú város régi álma válik valóra a közösségi sportlétesítmény felépítésével. Az egykori királyi kastély kertjéhez tartozó területen helyet kapó épület födém és tetőszerkezete nemcsak műszaki, hanem esztétikai szempontból is különleges.

Az épület központi eleme a ragasztott fatartókból kialakított tetőszerkezet. A műszaki megoldásról Ritterwald Zoltánt, a JAF Holz Ungarn szakértőjét kérdeztük.
 

Az anyaghasználat és az esztétikai élmény mellett gondolom egyéb szempontok is indokolták ennek a szerkezetnek a preferálását, mennyire számít egyedinek ez a megoldás?

Egy ilyen tér kialakításakor, ha ragaszkodunk egy „nagyívű megoldáshoz”, nem jöhet más számításba csak a ragasztott fatartókból épített megoldás. Ilyen fesztávon a hagyományos vasbeton szerkezetekkel nem tudták volna ezt az esztétikai élményt nyújtani. Nyilván nekünk faiparosoknak ez a konstrukció extra élményt jelent, de önmagában, ha szigorúan a műszaki szempontokat vesszük figyelembe akkor is tökéletes megoldás.

Ma Magyarországon talán két ilyen épület van, tehát nemcsak műszaki tartalmában, hanem volumenében is kiemelkedő volt ez a beruházás.


Mi volt a JAF Holz szerepe a projektben, hiszen nem szimpla beszállítóként vettettek részt az épület kivitelezésében?

Valóban nem egyszerű beszállítók voltunk. Idehaza ilyen méretű ragasztott tartószerkezetet nem tudnak gyártani. Vannak kisebb gyártók, de az ő műszaki hátterük nem megfelelő ilyen méretű tartók gyártására.

Cégünk több évtizede kooperál Ausztria egyik legnagyobb BSH (Brettschichtholz = rétegelt ragasztott fatartó) gyártójával. Saját fűrészüzemmel és természetesen a legmodernebb gyártói háttérrel rendelkeznek. Ebből adódóan garantált a kiváló minőség és számtalan európai referencia.

A közös munka tehát nem merült ki a beszállítói státusszal. A műszaki előkészítésben és a tervezésben is részt vettünk.
 

Maga a kivitelezés, konkrétan a szerkezet kialakítása sem hétköznapi mennyiben nehezítette ez a fa tartók beépítését?

A nyolc fő borda, amelyek egyenként 30 méteresek, egy szintén ragasztott fatartóból kialakított gyűrűbe (opeion) csatlakoznak. Ezt a gyűrűt egy speciális állványzatra kellett elhelyezni, ami már a versenymedence fenéklemezén támaszkodott. Ez önmagában még nem kihívás, viszont 23 méter magasra kellett építeni a végül 25 tonna súlyú állványzatot.

A gyűrű és az összes fő tartó beemelését követően a szerkezet öntartóvá válik, az állványzat akár el is bontható.

 

Ez a több mint 60 méteres fesztáv komoly keresztmetszeteket igényel.

A fő tartók 140 cm magasak és 18 cm szélesek. Ez nemcsak a konstrukció stabilitását garantálja. Ilyen szerkezetek esetében fontos szempont az úgynevezett átégési biztonság is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mennyi ideig marad statikai szempontból biztonságos a szerkezet tűz esetén. Ezek a tartók 60 perc átégési biztonságot garantálnak. Emellett színtelen égéskésleltető felületkezelést kapott az összes beltéri fa elem.