JAF Holz furnérok - nem csak ínyenceknek

2017. október 17.

A furnér mint felület, egyszerre tradícionális és egyszerre modern, gondolatiságában és megjelenésében egyaránt. Ha bele gondolunk, hogy már több száz évvel ezelőtt is a minőségi bútorgyártás egyik karakteres eleme volt, ma pedig a környezettudatos gondolkodás és anyaghasználat szimbóluma, akkor érthető lesz számunkra a termék töretlen sikere.

Interjú Szabó Imrével, a JAF Holz furnér termékmenedzserével.

A furnérkereskedelem az egyik legkülönlegesebb ágazata a faipari anyagok értékesítésének. Óriási szakértelmet, hozzáértést és ugyan ez nem üzleti kategória, de mégis azt kell mondanunk egyfajta emocionális hozzáadott értéket is igényel. Nem véletlen, hogy Európa egyik legnagyobb faipari kereskedelmi vállalata, a Frischeis ezen az egy területen alakított ki saját gyártói hátteret és vált a kontinens meghatározó furnér gyártójává és értékesítőjévé.
 

Az immár 70 éve fűrészárú és furnérkereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás kínálatát a vállalatcsoporthoz tartozó JAF Holz magyarországi kirendeltségein érik el a hazai asztalosok.


Ahhoz, hogy a furnér piac meghatározó szereplőjévé váltak, nem csupán a szakértelemre és profi kereskedői háttérre volt szükség, hanem egy olyan stabil és magas minőségű gyártói háttérre, amely folyamatosan tudja biztosítani az európai fafajok kínálatát.
 

A saját tulajdonban lévő brassói gyárban 350 munkatárs és négy furnérhasítógép gondoskodik a széles és folyamatos kínálatról. Az itt gyártott furnérok aztán a salzburgi központi furnérraktárba kerülnek, ahol folyamatosan 12-15 millió négyzetméternyi készlet áll az európai asztalosok rendelkezésére. Természetesen ennek csak egy része készül a romániai gyárban, az egzóta fafajok az USA-ból és egyéb tengerentúli gyártóktól származnak. Innen, a salzburgi raktárból kerülnek a megrendelt furnérok a magyarországi JAF Holz kirendeltségeinek fűtött furnér raktáraiba.


Az idei évtől az eddiginél is exponáltabb helyre került a furnér értékesítés a cégcsoport fejlesztései között. Nem csak az árukészletet és a csatolt szolgáltatásokat bővítették, hanem minden kirendeltségen szakértő kollégákkal bővült a furnér szakterületén dolgozó munkatársak csapata.


„Különleges helyzetben vagyunk a furnér értékesítés terén. A JAF Holz alapvetően egy kereskedelmi vállalkozás. Tudatosan építkezik, de mindig figyel arra, hogy az asztalosok kiszolgálása maradjon a középpontban. Ennek ellenére néhány területen bekapcsolódunk a gyártásba, pontosabban a félkész termékek, vagy konfekcionálást igénylő alapanyagok készítésébe. Ezt mindig alapos piacelemzés előzi meg, mert hangsúlyozom nekünk a kereskedelem a profilunk.

Ezt azért emelem ki, mert nem csak kötésben, hanem terítékben is értékesítünk furnért, valamint ha igény van rá akkor pontos fafaj, méret és terítékjelleg megadása esetén egyedi igényeket is kiszolgálunk. Mindezt a legmodernebb furnér élragasztó gépek segítségével. Magyarul egy asztalos vállalkozásnak nem kell beruháznia, ha mondjuk egy panzióba 25 db furnéros beltéri ajtót kell készíteni, megadja a fafajt, a méretet, a rajzolatra vonatkozó elvárásait, és 2-3 hetes átfutással milliméter pontos terítéket kap.” - nyilatkozta lapunknak Szabó Imre, a JAF Holz furnér termékmenedzsere.
 

A furnér mint felület, egyszerre tradicionális és egyszerre modern, gondolatiságában és megjelenésében egyaránt. Ha bele gondolunk, hogy már több száz évvel ezelőtt is a minőségi bútorgyártás egyik karakteres eleme volt, ma pedig a környezettudatos gondolkodás és anyaghasználat szimbóluma, akkor érthető lesz számunkra a termék töretlen sikere.

A professzionális dekorok, a magasfényű és matt felületek előretörése a kontraszt, mint effekt előtérbe kerülését jelenti. Ez a furnérozott felületek design vonalon való új szerepkörét hozta magával. Az íves, idompréselt termékek gyártása, a technológia által támasztott követelményeknek való megfelelés, fejlesztéseket igényelt a brassói gyárban is. Ennek a szegmensnek a kiszolgálására fejlesztették ki azt a speciális kasírozott termékcsaládot amivel gyakorlatilag tetszőleges íveket tudnak furnérozni. A vlies (speciális szövet) hordozórétegre ragasztott furnérok kellően rugalmasak lesznek az idompréselt termékek gyártásához.
 

Mindkét terület azt mutatja, hogy igenis helye van a felsőkategóriás termékgyártásban a furnérozott felületeknek.


„Kétszáz fafaj van az európai raktárban, ebből ötven fafaj mintegy 150.000 m2-ét tartunk a hazai raktárakban, természetesen megrendelésre a teljes szortiment elérhető. Érdekes adat, hogy az értékesítés 70%-a tölgy és amerikai dió, a maradék 30%-on osztozik a többi fafaj.

Fantasztikus a tölgy évek óta tartó sikersztorija. Elnézve az európai bútor és belsőépítészeti trendeket, valószínű még pár évig ez így is marad. Ezt csupán azért jegyezném meg, mert ez is azt mutatja, hogy jól döntött a JAF Holz, amikor a furnér szegmens további erősítését célozta meg. A természetes fa felhasználásának és enteriőrökbe való betervezésének a furnér valós alternatívája.

Ami a tervezést illeti, ezen a téren is azt hiszem piacvezető szolgáltatást tudunk nyújtani partnereinknek. A Veneer World weboldalon a teljes kínálat szín és struktúra választéka digitalizálásra kerül a salzburgi furnérközpontban. Ez azt jelenti, hogy a kötések furnérjainak mindkét oldala szkennelésre kerül. Tehát adott esetben egy belsőépítész akár az ügyfelével együtt pontosan kiválaszthatja a rajzolatot és a fafajt az irodájából, és nem kell sem Salzburgba, de még egy magyarországi kirendeltségre sem elutaznia.” – zárja mondandóját Szabó Imre.
 

A szolgáltatás a www.veneer-world.com oldalon elérhető a JAF Holz hazai partnerei számára is. Emellett természetesen a JAF Holz weboldala és eredeti furnérmintákat tartalmazó katalógusaik (standart, egzóta, kétszerkéselt, kő) is segítik azokat akik szeretnének kicsit kalandozni a furnérok világában.