FunderMax Aptico dekorok

2018. január 22.

A FunderMax HPL dekorjai “nagy forgalmú felületeken” kiválóan helyt állnak. Magas karcállóságuk, vegyi anyagokkal szembeni kiváló ellenállóképességük, valamint komfortos hőérzetet adó felületük kedveltté tette őket.

A HPL dekorok évek óta napi szinten vannak jelen a hazai asztalos vállalkozások és a belsőépítészek munkájában. A letisztult és strapabíró, ugyanakkor magas minőséget képviselő felületek versenyében előkelő helyen szerepelnek.
 

Jó ár-érték arány, széles szín és struktúra kínálat jellemzi ezt a termékkört, emellett műhelykörülmények között is egyszerű a megmunkálása, kis műhelyek számára is valós alternatíva.


A fent leírtak persze sok termékről elmondhatóak, de abban a műfajban ahol a HPL dekor versenybe száll, nagyon sokat nyom a latban az a tény, hogy nem igényel különösebb gépesítést, ha dekorozott felületeket szeretnénk előállítani.

Sík felületek dekorozása során első és legfontosabb a felületek alapos és szakszerű előkészítése. Esetünkben ez por- és zsírmentesítést, valamint egyéb szennyeződések eltüntetését jelenti.

A HPL dekor gyakorlatilag kiválóan ragasztható a faiparban használatos PVA, PU, vagy diszperziós rendszerekkel. A szakzsargon által fehér ragasztónak nevezett általános faipari ragasztót is ide értve.

A ragasztás során természetesen figyelembe kell vennünk a hordozó réteg típusát és felületét is. Nyilván egy bejárati ajtó méretű dekor felragasztásához, vagy egy konyhai munkalap elkészítéséhez már szükségszerű egy sík prés alkalmazása, de nem feltétlenül szükséges, hogy ez hőprés legyen. Sőt a gyártók több szempontból is ideálisnak találják a 20C0 körüli ragasztási hőmérsékletet. Vitathatatlan, hogy a hőmérséklet növelésével csökkenthető a ragasztási idő, pontosabban a présben töltött idő (maximum 60C0-ig). Magas hőmérséklet esetén azonban előfordulhat a dekor torzulása, vagy a védőfólia sérülése.

A műhelyben ideális a 15-25C0 közötti hőmérséklet és a 50-60% közötti páratartalom. Érdemes arra is odafigyelnünk, hogy a ragasztóanyag vízállósága nem növeli a hordozó anyag vízállóságát!

A dekorozott lemezek tisztítása, akár a műhelyben akár a helyszínen is történhet. Klasszikus feltételek mentén mosószeres vízzel, tiszta szivacs vagy törlőkendő segítségével ezt egyszerűen megoldhatjuk. Makacs szennyeződések esetén használhatunk ecetsavat vagy citromsavat 10%-os higításban. Szemcsés tisztítószer, csiszoló papír használata nem ajánlott! Érdemes tisztításkor is odafigyelnünk a hordozórétegre, különösen akkor ha ez tömörfa és az élzárásunk nem vízálló.
 

A HPL dekorok világába az elmúlt pár évben megjelentek a matt és szupermatt felületek. Aptico néven a Fundermax is kiszolgálja már a matt dekorokat kereső belsőépítészeket, kivitelezőket. 


A formatervezés számos területén szembejönnek már velünk a matt felületek, legyen szó mobiltelefonról vagy autó fényezésről.

Várható volt tehát, hogy a belsőépítészet is reagálni fog erre a trendre. Az első kísérletek gyerekbetegségei azonban hamar kiderültek. Szerencsére a fejlesztőknek sikerült ezeket orvosolni és egy igazán modern felületet létrehozni. Hiszen önmagában az, hogy egy felület nem fényes vagy selyemfényű, hanem matt, még kevés.
 

Az Aptico ezen felül:

  • rendkívül kellemes tapintású,
  • gyengéd fényvisszaverést biztosít,
  • finom pasztell effekt mellett zsírosodásra kevésbé érzékeny,
  • karcálló felületet lett, 
  • valamint a mikrokarcok thermikus javításával az esetleges hibák javítása is megoldottá vált.


Ennek köszönhetően vízszintes és függőleges felületek borítására is tökéletesen alkalmas lett a FunderMAX matt dekor kínálata.