Filmbevonatos rétegelt lemezek az építőipar számára

2017. szeptember 28.

A fenolfilm-bevonatos zsalu lemezek közép-európai piacán közismert termékek a kíváló minőségű, magas mechanikai tulajdonságokkal rendelkező nyír zsalu lemezek, ill. a távol-keleti származású, egyszeri alkalmazásra javasolt, de igen kedvező áru nyár zsalu lemezek. A két termék mind árban, mind minőségben igen távol helyezkedik el egymástól.

A köztük lévő űr betöltéséhez kínálja a JAF Holz a faipari piacon egyedülállóan a JAF FORM termékeket!

Az építőipar technológiai fejlődése és a beton, mint szerkezeti és effektanyag előtérbe kerülése természetesen a technológiához szorosan kapcsolódó segéd anyagok fejlesztését is segíti.
 

Ma már egy komolyabb építőipari beruházás elképzelhetetlen nagy mennyiségű és jó minőségű zsalulemez felhasználása nélkül, amely az ipari jellegű vasbetonszerkezetek építésének nélkülözhetetlen elemévé vált. 


Ezek a termékek kellően strapabíróak, rendkívül rugalmasak, ugyanakkor a speciális fenolfilm-bevonatnak köszönhetően, nagyfokú kopásállóság és UV állóság jellemzi. Elsősorban építőipari, illetve zsaluzási feladatokra tervezték ezt a terméket, ugyanakkor kiváló tulajdonságainak köszönhetően előszeretettel használják a járműiparban, valamint néha a belsőépítészek is betervezik indusztriális enteriőrökbe.

Visszatérve a betonhoz, a filmbevonat nem csak egyszerű kezelhetőséget és hosszútávú használatot tesz lehetővé, hanem akár látszó beton felületek kialakítása esetén is ideális.

Minél vastagabb a filmbevonat annál jobb felületet érhetünk el. Zsaluzási munkák során elkerülhetetlen, hogy nedvesség érje ezeket a termékeket. Ugyanakkor ha megnézzük a gyártási paramétereit, láthatjuk, hogy száraz állapotban, körülbelül 8-12% nedvességtartalommal kerülnek forgalomba. Hosszabb idő elteltével akklimatizálódnak a lemezek, de gyakran előfordul, hogy első “bevetés” alkalmával a lapok élein gyorsabban veszi fel a nedvességet, mint a felületén.

Az egyenlőtlen nedvesség felvétel legtöbbször észrevétlenül megy végbe, de olykor előfordul, hogy a lemezek felülete kis mértékben hullámosodik. Ez később a nedvesség kiegyenlítődését követően kisimul. Érdemes tehát a lapokat az első használat előtt beavatni.

Továbbá érdemes a lemezeket használat után alaposan letakarítani, esetleg olajjal kezelni. Lehetőség szerint a direkt napsütéstől óvjuk a lemezeket, így kíméletesen szárad és elkerülhető az élek deformálódása.

 

A fenolfilm-bevonatos zsalu lemezek közép-európai piacán közismert termékek a kíváló minőségű, magas mechanikai tulajdonságokkal rendelkező nyír zsalu lemezek, ill. a távol-keleti származású, egyszeri alkalmazásra javasolt, de igen kedvező áru nyár zsalu lemezek. A két termék mind árban, mind minőségben igen távol helyezkedik el egymástól.
 

A köztük lévő űr betöltéséhez kínálja a JAF Holz a faipari piacon egyedülállóan a JAF FORM termékeket!


Jellemzői:

  • Anyaga távol-keleti ültetvényekről származó keményfák keveréke, melyek sűrűsége kb. 630kg/m3.
  • Rétegfelépítése az európai nyír lemezekhez hasonlóan vékony rétegrendű, így egy mindkét lemezirányba kiegyensúlyozott mechanikai tulajdonságokkal bíró terméket kapunk.
  • Fenolfilm-bevonata 130g/m2, a jellemző 120g feletti érték.
  • A kopási teszteken (Tabertest) 500-as értéket ért el fenolfilm-bevonat, szemben az európai gyártók standard termékeire jellemző 350-nel.

 

Általános információk és technikai adatok:

Tulajdonságok Értékek
Táblaméret 1250x2500, 1220x2440
Vastagság 9-12-15-17-18-21 mm
Fafaj trópusi keményfa ültetvényekről (Eucaliptusz, akác)
Sűrűség ≥ 630 kg/m3
Nedvesség tartalom ≤ 12%
Felület fenolfilm
Szabvány EN 13986
Ragasztási minőség EXT (WBP 3.oszt.)
Furnér minőség AB mix
Film - JAF logoval 130 g/m2
Kopásteszt (fordulat) ≥500
Vastagsági tolerancia (mm) + (0,2 + 0,03 vtg.) ; - (0,4 + 0,03 vtg.)
Vastagsági dagadás (%) ≤8
Formaldehid kibocsátás (mg/m2h) E1 / E0
Ragasztási szilárdság (N/mm2) ≥1,2
Hajlítási szilárdság (N/mm2) hosszirányú: ≥60, keresztirányú: ≥30