A tömörfa padlókról röviden

2018. június 13.

A tömörfa padlóburkoló termékek kínálata kimagaslóan széles és sokrétű a JAF Holz palettáján. Vásárlás előtt azonban érdemes alaposan körüljárni ezt a témát, hiszen magas árfekvésű, presztízs termékről van szó. Emellett az esztétikán túl, a megfelelő műszaki megoldás kialakításához elengedhetetlen a padlóburkolat műszaki paramétereinek alapos ismerete.

Vásárlás előtt a döntésünket befolyásoló tényezők (Ezeket komplexen kell vizsgálni, így együttesen adják a megfelelő irányt.):

  • az ár,
  • a termék esztétikája,
  • lerakási paraméterek,
  • műszaki (hőtechnikai) szempontok,
  • strapabírás, és felületkezelés.

 

Hajópadló, svédpadló

A tradicionális klasszikus megoldások – mint a hajópadló, svédpadló vagy csaphornyos parketta – tömör fából, 14-22mm-es keresztmetszetben, természetesen változó hosszúsággal és szélességgel készülnek. Nyilván a hajópadlók és a svédpadlók egészen más karaktert képviselnek, mint egy csaphornyos parketta, viszont esetünkben a megközelítés most a keresztmetszeti szerkezet felől történik, így kerültek ők hárman egy csapatba. Egy 20mm vastag tömör tölgy vagy kőris, de akár beszélhetünk fenyő hajópadlóról is, egészen más kvalitásokkal bír, mint egy szalagparketta.

Tömör padlók esetében nyilvánvaló, hogy a kopóréteg több felújítást és csiszolást enged, de ma már ez a szempont talán nem annyira releváns. A lakóterek ilyen jellegű igénybevétele sokat finomodott. Nyilván egy étteremben, kávézóban más a helyzet, de itt is elsősorban a rusztikus hatás, a klasszikus anyaghasználat indokolja a beépítést Mint azt később egyébként látni fogjuk, az épített szerkezetű padlók tökéletesen hozzák a tömörfa padlók hatását.

Lerakásuk szakértelmet igényel. Viselkedésük kevésbé kiszámítható. Itt élő anyaggal dolgozunk, és például egy tölgy svédpadló az kemény legény…

A lakótérben történő több hetes pihentetés, a megfelelő páratartalom és az aljzat tökéletes kiegyenlítése itt nagyon fontos. Félreértés ne essék, nem a tömörfa burkolatok ellen kampányolok, csupán felhívnám a figyelmet az anyag sajátosságaira. Felületkezelés: többnyire szintetikus olaj, ami kiválóan illeszkedik a termék karakteréhez. Lerakása szakértelmet igényel, csaphornyos parketta esetén pedig nagy tapasztalatot is. Strapabíró, és kiváló hőszigetelő, de padlófűtés esetén csak nagy körültekintéssel és nem feltétlen 20-22mm-es vastagságú termékeket ajánljuk, elsősorban azért, mert rontja a padlófűtés hatásfokát.
 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak akiknek fontos, hogy minden az legyen, aminek látszik, azoknak, akik szeretik és elfogadják, hogy a fa élő anyag és néha rakoncátlan, szóval nekik őszintén ajánlhatóak a teljes keresztmetszetben tömörfa padlóburkoló termékek.

Akiknek a fent leírtak nem olyan fontosak, de esztétikai szempontokból nem szeretnének kompromisszumot kötni, esetleg padlófűtést terveznek és nagyon érzékenyek arra, hogy a burkolat minimálisan diletáljon és tökéletesen illeszkedjen, ugyanakkor ragaszkodnak a természetes anyagokhoz és fát szeretnének padlóburkolat gyanánt, számukra a szalagparketták jelentik a tökéletes megoldást.
 

 

Szalagparketták

A szalagparketta egy épített szerkezetű termék, ahol a hordozóréteg többnyire kevésbé értékes fából, (nyír, nyár, fenyő) készül, viszont az elforgatott száliránynak és a szegmentált szerkezetnek köszönhetően rendkívül stabil szerkezetet ad. A fedő vagy kopó réteg valamilyen nemes fából készül, rendkívül széles a választék. A lehetőségek tárháza végtelen, mivel nemcsak a fajok hanem a fedőrétegek kialakítása, a felületkezelés és a struktúra is változhat. A fedőréteg lehet osztott vagy osztatlan, a felületkezelés lakk vagy olaj, a struktúra pedig csiszolt, kefélt vagy akár gyalult.
 


A fedőréteg vastagsága 2,5-8mm-ig változhat. 4mm esetében is kalkulálhatunk két felújító csiszolással, de egy kemény olaj és kulturált használat esetén ez évtizedekre is bőven elegendő. Lerakása egyszerűbb klickes rendszerek esetén pedig kifejezetten hatékony.

Összességében tehát egy könnyen kezelhető rendkívül esztétikus természetes padlóburkolat a szalagparketta, amely magas presztízs értékkel bír, ugyanakkor tökéletesen megfelel a burkolatoktól elvárt műszaki igényeknek.