A sokoldalú rétegelt lemez

2018. október 16.

Faalapú laptermékek közül vitathatatlanul a legsokoldalúbb alapanyag a rétegelt lemez. Esztétikai és műszaki szempontból is univerzálisan használható, nem utolsó sorban jó vele dolgozni.

Idehaza közel sem örvend akkora népszerűségnek a bútorgyártás vagy a belsőépítészet terén mint azt a nagyvilágban láthatjuk. Ipari termék, annak minden előnyével, és a mai trendekhez, divathoz kiválóan illeszthető. Most nem a színfurnérozott gyönyörű lapokról beszélünk, hanem a jó minőségű indusztriális termékekről, mint a nyír vagy luc lemezek. Csavarállósága, párafelvevő/leadó képessége, térfogatsúlya, egyszerű megmunkálhatósága igazán barátságos anyaggá teszi. Hordozza a tömörfa rusztikusságát, miközben egyszerű megmunkálhatóságával ipari tempóra képes.

Íme néhány példa, hogy mire gondolunk, mikor innovatív rétegelt lemez megoldásokról beszélünk.

Lakóautó

Ki ne álmodozott volna arról, hogy a barátnőjével egy lakóautóval csatangol Európában. Bárhol megállhat, a legszebb helyeken aludhat és ébredhet, akkor indul és oda, ahova csak akar. Aztán amikor megnézte az árakat, majd a bérleti árakat akkor azt mondta, jó vegyünk egy vonatjegyet..

Azonban lakóautót lehet másképpen is.. Persze kell hozzá rétegelt lemez. Hisz mi másból lehetne ezt az egyedi beépítést kivitelezni. A Campervan prototípusa egy Ford Transit Connect-re épült, de azóta már több más típusra is átszabták.


forrás: contravans.com

Felépítése puritán, de gyakorlatias. A két darab óriási kihúzható fiók egyike a konyha, a másik a tárolásért felel. Felette helyezték el a “francia ágyat”, ahol két ember kényelmesen pihenhet és be se kell ágyazni! Van még az autóban egy 5 gallonos víztartály tűzhely, hűtő.  A falpanelek kárpitozást kaptak, valamint energiaforrásnak ott van egy 400 wattos inverter.

A cég két hét tervezés és előkészítést követően 2 nap alatt vállalja a beépítést. Mint azt a videón láthatjátok, a rétegelt lemez megmunkálása CNC-n történik, élzárásra nincs szükség. Ehhez persze lyukadás mentes, jó minőségű alapanyag kell, de ha van egy jó szakkereskedő a közelben akkor ez nem jelenthet gondot.

 

Ház

Nálunk ezt a köznyelv hétvégi háznak nevezi, a tengeren túl inkább kabin. Alapvetően az elvonulást, vagy olyan helyen való, életvitelszerű ott tartózkodásra szolgál, ahol nincs semmi csak a természet szépsége.


forrás: PAOLO DANESI ARCHITECT, MASSIMO-GNOCCHI-ARCHITECT

Ezek az építmények többnyire 40m2 méternél kisebb alapterületű, erősen környezettudatos koncepció alapján épült, többnyire önfenntartásra törekvő projektek. Idehaza a Hello Wood számít a műfaj úttörőjének.

A házak szinte mindegyikében karakteres szereplő a rétegelt lemez. Kiváló építőanyag, nemcsak a technikai paramétereiből adódóan. Van itt egy másik szempont is: ez az anyag képes stílusosan öregedni. Úgy válik rusztikussá, hogy jól áll neki. Nem kopott lesz, hanem sármos, ugyanúgy mint a természetes fából készült bútorok.

Speciális lemezek használatával, vízálló lapok és csúszásmentes felületek beépítésével további lehetőségek nyílnak meg a felhasználók előtt.

 

Bútor

Minimál konyha és belsőtér rendkívül puritán, ugyanakkor letisztult kialakításában is nagy segítségünkre lehet, ha hozzáférünk kiváló minőségű rétegelt lemezhez. Ehhez már minden bizonnyal színfurnérozott termékeket választanánk, de akár nyírből is lehet szép munkát végezni, mint a mellékelt ábra mutatja.

forrás: www.remodelista.com
Photography by Rory Gardiner, styling by Emma Lynne Archer, courtesy of Larissa Johnston Architects.

 

 

 

 

 

 

 

A JAF Holz rétegelt lemez kínálatában bámely itt bemutatott munkához megtalálja a megfelelő alapanyagot. Rétegelt lemez katalógusunkat alább van lehetősége letölteni. 

Letölthető állományok

  • Retegelt lemez katalogus.pdf