A NYÁRFA A "ZÖLD ASZPIRIN"

2018. július 22.

A nyárfa a "zöld aszpirin"

A nyárfa "zöld aszpirinként" hat. A salicin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely jelentősen gyomorbarátabb, mint a gyógyszer.

A nyárfa segít gyulladások, megfázás, valamint számos egyéb panasz esetén, és ez „a 2018-as év fája”.

A szél átfúj a fák között, és a nyárfa leveleit megtáncoltatja, ezek a jellemző tulajdonságok adták a nyárfának a „rezgőnyárfa” nevet, nekünk pedig azt a mondást, hogy „remeg, mint a nyárfalevél”. De ez nem minden, amire a 2018-as év fája képes: a puha fát megtaláljuk a gyufákban, a snowboardok magjában, a gyümölcsös ládákban és más csomagolóanyagokban, mint például a camembert tartójában. Hangszerek vázában is szívesen használják a nyárfát.

 

SEGÍT GYULLADÁSOK ESETÉN

A „zöld aszpirin” jelzőt a nyárfa a salicin nevű hatóanyagnak köszönheti, mely híres gyógyszerek előfutárának számít. Azt, amit a fa rágás elleni védelemként a rovarok ellen termel, az embernél gyulladásgátló hatással bír. Ezen túl a nyárfából nyert készítmények fájdalomcsillapító, antibakteriális, valamint sebgyógyulást segítő hatásúak, ezt a természetközeli népek, az ókori görögök és Hildegard von Bingen is tudták. A propolisz előállításához a méhek a nyárfarügyek védőbevonatát használják. Ebből az okból ez antibiotikum hatással rendelkezik. A kulcsszó a hozzávalók: akár levelek, rügyek, ágak vagy a kéreg, a nyárfa külsőleg történő felhasználás esetén krémekben, tinktúrákban égés, viszketés, ízületi duzzanatok vagy reuma esetén bír támogató hatással. Teaként fogyasztva csökkenti a megfázást, a hólyaggyulladást, az influenzát és a hasmenést. Ezek közül a leghíresebb a „mályvatea“: segít gyulladások ellen a száj- és garatüregben, a gyomor és a bél területén, valamint a száraz köhögés ellen. Beszedésével azonban legyen óvatos, mert a szer más gyógyszerek hatását befolyásolhatja. 

 

IDEÁLIS BEGYŰJTÉSI IDŐSZAK

Aki teát, olajat, tinktúrát vagy balzsamot szeretne készíteni, az legjobb, ha a nyárfát tavasszal gyűjti. Étkezési tipp: smoothieba keverve a nyárfalevelek borsos ízt kölcsönöznek neki. 

TIPP!

NYÁRFABALZSAM

30ml nyárfa olajat keverjen el 2g méhviasszal, ezután tegye vízfürdőbe! Várjon addig, amíg a viasz feloldódik, és hűtse le kéz meleg hőmérsékletre! A még folyékony keverékbe keverjen 3 csepp Rescue cseppet! Töltse ki, hűtse le, zárja le!