A JAF Csoport fellép a jogszerű fa- és erdőgazdálkodás érdekében

2019. február 28.

Stockerau (Ausztria). 2018 februárjában a JAF Csoportot arról tájékoztatta az angol Earthsight nevű, nem kormányzati, környezetvédelmi szervezet, hogy két ukrajnai beszállítója vétséget követ el. A JAF azonnal átfogó vizsgálatot rendelt el, majd alapos belső vizsgálat után megszakította az érintett beszállítókkal történő együttműködést. Nem sokkal ezután az Earthsight kiadta a „Complicit in Corruption“ (korrupcióban való bűnrészesség) című jelentését, mely feltárta az ukrajnai erdőgazdálkodási rendszer hiányosságait, és – más érintett felek mellett – cselekvésre szólította fel a vállalkozásokat.

A JAF Csoport vezetősége ismeri az ukrajnai erdőgazdálkodás kihívásait. A JAF nagy hangsúlyt fektet a fenntartható erdőgazdálkodás alapelveinek betartására, és átfogó beszállítói átvilágítási rendszert valósított meg, mely lehetőséget ad a JAF-nak arra, hogy a beszállítói láncon belül a lehető legnagyobb mértékben zárja ki az illegális tevékenységek kockázatát.

 

Intézkedések 2018 februárjától

Az Earthsight szervezettel való kapcsolatfelvétel után tovább finomítottuk a beszállítók átvilágítási rendszerével kapcsolatos intézkedéseket: A kulcspozícióban lévő munkatársak figyelmét külön felhívtuk a problémára, és az ukrajnai beszállítói láncot további ellenőrzéseknek vetettük alá. A beszállítók átvilágítási rendszerének megvalósítása és finomhangolása folyamatosan végzendő feladat, mellyel a JAF a piacok támasztotta aktuális követelményekre reagál. A JAF beszállítói átvilágítási rendszerének működőképességét az illetékes hivatalok minden hatósági és önkéntes ellenőrzése igazolta.

A JAF támogatja azoknak a különböző érdekelt feleknek a tevékenységeit, akik az ukrajnai döntéshozókkal és az Európai Unióval párbeszédet folytatnak az erdőgazdálkodási rendszer és az erdőgazdálkodási politika javítása érdekében. A JAF támogatja Ukrajnában az átláthatóságot és a törvények betartását célzó intézkedéseket.

A JAF Csoport számára ismert az ukrán erdőgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos folyamatos párbeszéd, és ismeri az ezzel kapcsolatos kritikákat. A JAF az átlátható beszállítói lánc által támasztott követelményeivel és a korrupt beszállítók kizárásával támogatja az ukrán erdőgazdálkodás fejlesztését.

 

Tudnivalók a kérdésekkel kapcsolatban:

CSR-felelős (társadalmi felelősségvállalás):

Katharina Schneider, Corporate Social Responsibility-Beauftragte

JAF International Services Ges.m.b.H., Gerbergasse 2, 2000 Stockerau, Österreich

Tel.: +43 (0)2266 605-1560, E-Mail: katharina.schneider@frischeis.com, www.frischeis.at;

 

Sajtó kapcsolat:

Gesa Hoffmann, JAF International Services GmbH, Gerbergasse 2, 2000 Stockerau, Österreich

Telefon: +43 (0) 2266 605-1881, e-mail: gesa.hoffmann@frischeis.com, Web: www.frischeis.at, www.jaf-group.com