Homlokzat

Mi az első benyomása?

Ahogy azt mindenki tudja, az első benyomás nagyon fontos. A fából készült homlokzatok számára ez nem probléma, hisz a hatás garantált. 

 

A fa homlokzatokat a legkülönbözőbb módon lehet variálni. Alapvetően megkülönböztethetünk deszka, vagy profilozott deszka burkolatokat, zsindelyeket és lemez formátumú homlokzati elemeket.

 
 

A homlokzatnak számos előnyös oldala van

Egy épület esetében a homlokzat az, amely annak jellegzetes megjelenését kölcsönzi. A fát, mint természetes anyagot, generációk óta alkalmazzák sokoldalú külső burkolatokhoz. A modern építészet is felismerte a fa előnyeit, így egyre nagyobb az érdeklődés a fahomlokzat iránt.

Külső behatások
A tető mellett a homlokzat a második legnagyobb igénybevételnek kitett eleme az épületnek. Az időjárási viszonyok hatásai, mint a nap, szél, a nedvesség és a hőmérséklet ingadozásai épp olyan megterhelést jelentenek a fának, mint a rovarok és a gombásodás.

Ez okokból kifolyólag nagy elvárásokat támasztanak az ipari nyersanyaggal és a szerkezettel szemben is. Az alkalmazási terület és a tervezett külső megjelenésnek megfelelően különböző faborításokat kínálunk, teljes fából (deszkák, profildeszkák, lécek és zsindelyek) és lemezanyagokból is.

Itt jön be a szín

A fa egy élő anyag. Amennyiben nem munkálják meg, akkor az időjárási körülményektől megváltozik a színe és felületének struktúrája. A friss fa természetes színe kültéri használat mellett egyetlen fánál sem marad meg, viszont a felületek elváltozása semmi esetre sem befolyásolja a fa szilárdságát, ez inkább az élő fa anyag becsülendő öregedésének a jele.

A melegítő télikabát

Mikor hőszigetelésről van szó, a fa homlokzatnak is nagy szerepe van, hiszen az adja a „csomagolást“, az épület melegítő ruházatát. Ideális esetben a fazsalu és a fal közé kerül a szigetelés, így lesz a fahomlokzat az épület védőburkolata.

Az Ön homlokzata is különleges

A homlokzat kialakításához használt fatermék gyártása nem igényel sok energiát. A homlokzatként használt fafélék nagyon tartósak és felhasználásuk végén könnyen újrahasznosíthatóak.

 

Bepillantás a homlokzat mögé - A multitálentum

A fa homlokzatokat egyéni ízlése szerint alakíthatja ki, természetes kopásuk színt ad nekik. Ezen felül hosszabb az élettartamuk, mint egy látványos homlokzatnak vagy vakolatnak, az előregyártott elemek pedig rövid szerelési időt tesznek lehetővé.

A további részben olvashatja az előnyöket.

A fa homlokzatok sokoldalúak
A fa, mint homlokzatok építéséhez használt anyag, nemcsak nagyobb épületekhez, hanem családi házakhoz is kiválóan alkalmas. A fafaj kiválasztásával, a beépítési mód és a felület kezelése által sajátos ízlése szerint alakíthatja ki fa homlokzatát, akár színesre is. Így nincs két egyforma homlokzat.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a fa homlokzat megfelelő alkalmazás esetén hosszabb életű, mint a vakolatlan vagy vakolt beton. 

 

Karakteres nyersanyag
A fát felületi védelemmel vagy anélkül is alkalmazhatja a homlokzaton. Utóbbi esetben egy idő után természetes kopás jelenik meg a felületen. Ez annak a jele, hogy a fa él és természetesen öregszik, ugyanakkor nincs negatív hatással a tartósságára. 

A homlokzatokat is lehet előgyártani
A fából készült homlokzatok nagy mértékben előgyárthatóak. A modern gyártási technológiák garantálják az illeszthetőséget, amely a mennyiségen alapuló építkezés alapkövetelménye. A beszerelés ezáltal sokkal könnyebb lesz és az építési időtartama rövidebb. 

A fával spórolhat
A különböző építési módok összehasonlításakor fontos szerepet játszik a költségtényező. Faburkolat és egy külső szigetelés segítségével minden külső fal hőátengedő képessége csökkenhet, még a régi építésű házaknál is. A szigetelési értékek javulása olcsón megvalósítható és javítja az energetikai átlagot, ezzel pedig a ház értékét is.

Lehetőségek

Deszka és profilozott deszka burkolatok 
A leggyakrabban használt burkolattípus a fűrészelt és a gyalult deszka. Az elvetemedés elkerülése végett maximálisan 12 cm szélesség ajánlott.  A vastagság 19 és 24 cm között van, általános hosszúsága pedig 4m, 4,5m és 5m. 

Tanács: A konstruktív favédelem szempontjából a függőleges elrendezés kedvezőbb, mint a vízszintes. A vízszintes elrendezésnél mindenképpen ügyeljen arra, hogy a féder mindig felfelé mutasson és a nút mindig lefelé. Csak így garantált a fa túlvizesedése elleni védelem.

 

Lemezburkolatok
Aki kívül szeretne fa lemezburkolatot alkalmazni, az ügyeljen a réteges felépítésre. Így jobban kiegyenlíthetőek azok a nyomáskülönbségek, amelyek az időjárás hatására a fa duzzadási és zsugorodási viselkedéséből adódnak. A falemezekkel olyan sík homlokzatot kapunk, mely egyszerűen és gyorsan megvalósítható.

Tanács: A lemezburkolatoknál – függetlenül a felületi védelem érdekében tett intézkedésektől – nagy hangsúlyt kell fektetni a fa védelmére, különösen az éleknél.

 

Hőkezelt fa 
A nemes európai rönkfát magas hőmérsékleten oxigénredukcióval nemesítik. A hőkezelt fa ezáltal, bármilyen is az időjárás, formáját tekintve stabil marad, lényegesen lecsökken a duzzadási és a zsugorodási hajlama és kevésbé szakad.

 
 

Kompakt lemez - Max Exterior

A Max Exterior magas minőségű építőanyag, ami felhasználható többek között tartós erkélypanelek, kerítések és homlokzati  burkolatok készítésére. Ez a lemez egy magas nyomású laminált (HPL) lap, amely az EN 438 szabvány szerint az EDF típusnak felel meg és felülete rendkívüli módon védett az időjárás viszontagságai ellen. A gyártás nagy nyomás és magas hőmérséklet mellett, lamináló présekben történik. Az időjárás elleni védelmet a felületén levő duplán edzett akril-poliuretán gyanta biztosítja. A Max Exterior lemezek rendelkeznek az építőipari alkalmazáshoz szükséges CE minősítéssel.

A Max Exterior kültéri kompakt lemezek kétoldalas dekorral, tűzálló hordozóval és UV védelemmel ellátott felülettel rendelkeznek.

 

Tulajdonságok

 • Rendkívüli módon időjárásálló
 • Dekoratív
 • Optimálisan színtartó
 • Duplán edzett felület
 • Hajlítással szemben merev
 • Karcálló
 • Fagyra érzéketlen
 • Ütésálló
 • Forrósággal szemben érzéketlen
 • Könnyen felszerelhető
 • Jól tisztítható
 • Bármilyen kültéri felhasználásra megfelel

OSB lemezek, tető- és falburkoló lemezek

 

Az OSB az angol Oriented Strand Board szó rövidítése, amely DIN EN 300 szabvány szerint gyártott, 3 rétegű síkpréselt lemez irányított elrendezésű háncsokból (mikrofurnérok). A háncsok különleges geometriájának (akár 160 mm hossz) és a fedőrétegben elhelyezkedő háncsok nagyfokú szálirányú orientációjának köszönhetően a lapok a legjobb műszaki tulajdonságokkal rendelkeznek és rendkívüli az alaktartósságuk.

 

 

Lambéria

A lambéria, mint egy időjárásnak ellenálló mindenes, különböző esztétikai és funkcionális megoldásokat kínál úgy a belső, mint a külső építészet számára. A természetes faanyag napjainkban a reneszánszát éli. Nem csoda, mert a lambéria vízszintes és függőleges felületekhez való sokoldalú használata mellett olyan erős érvek szólnak, mint az ökológiai szempontok és a fához való helyi kapcsolat. Ne feledkezzünk meg a fa esztétikai oldaláról sem, arról, hogy milyen élő, és egyben kellemes hangulatot áraszt magából, és hogy a modern építészeti koncepciók keretein belül formakímélően kombinálható a betonnal, az acéllal vagy az üveggel. A omlokzatépítésben ezen kívül a szigetelési tulajdonságaival is kitűnik.

A felhasználási terület függvényében oda kell figyelni a fa szerkezeti és esztétikai tulajdonságaira, akkor hosszú ideig szép, tartós, illetve - ha szükséges - teherbíró eredményt érhetünk el. Szakértőink a szakismereteikkel mindig támogatják Önt a méretre szabott megoldásokkal.

Megbízhatóság és környezet

A JAF Holz és partnere számára a megbízhatóság és környezeti összeférhetőség nagyon nagy értéket jelent. Ezért különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fűrészárunk olyan régiókból és erdőkből érkezzen, ahol bizonyíthatóan megbízható erdészeti gazdálkodást folytatnak. Ez azt jelenti, hogy stabilan és magas szintű ökológiai szabvány szerint gazdálkodnak az erdőkkel, ahonnan csak annyi fát termelnek ki, amennyi utánpótlás nő helyettük.

Trapéz profil

 

Diagonal / Variant

Fózolt

 

Járó hajópadló

Softline

 

Négyoldalt gyalult deszka (glattkant)

Figyelmébe ajánljuk!

Szabászat

Az Ön igényeire szabva.

WebCut - szabászat online

Lapszabászati megrendeléseit immár online adhatja le. 

Kirendeltségeink

Az ország több pontján várjuk bemutatótermeinkkel, ahol lehetősége nyílik kínálatunk javát élőben is megtekinteni!

Üzletkereső

Megkeresheti az Önhöz legközelebb lévő bemutatótermet.