HELLO WOOD

Építészet
fából világszínvonalon

HELLO WOOD

Építészet
fából világszínvonalon

HELLO WOOD

Építészet
fából világszínvonalon

Hello Wood

Építészet fából világszínvonalon

Magyarországon az építészetet tanuló hallgatók nehéz helyzetben vannak, hiszen nagyon kevés lehetőségük nyílik a gyakorlatban is kipróbálni magukat. Erre talált megoldást a Hello Wood nemzetközi építészeti program, amelynek 2010 óta a JAf Holz Ungarn a legfontosabb támogatója.

A Hello Wood a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének holdudvarából indult, mára pedig Magyarország egyik legfontosabb kreatív projektje lett. A szinte kizárólag fával dolgozó Hello Woodot a nagyközönség elsősorban az egy hétig tartó

nyári alkotótáborokról ismeri, amelyekbe több mint harminc országból érkeznek diákok, akiket a Hello Wood szakmai vezetői választanak ki a pályázók közül.

A kiválasztott tanulók világszerte elismert építészek vezetésével tervezhetnek és építhetnek installációkat. Az alkotó csapatokat olyan szakemberek vezetik, mint például a Sanghaji Világkiállítás Spanyol Pavilonjának tervezésében is közreműködő Salvador Gilabert Sanz, a kortárs cseh építészet legtehetségesebb irodájának tartott Mjölk tagjai vagy Juhász Ákos, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének vezetője. 

A Hello Wood a nyári alkotóhét mellett design stúdióként is működik. Készítettek már installációkat Finnországban, Lengyelországban és Franciaországban is, munkáikról rendszeresen beszámol a nemzetközi építészeti és dizájnsajtó Kínától egészen Brazíliáig, az Archdaily-től a Dezeenen át a Domus magazinig. Kreatív építészeti munkáikat olyan meghatározó intézmények számára készítik, mint a Művészetek Palotája, a Budapesti Tavaszi Fesztivál vagy éppen a Sziget Fesztivál. 

JAF Holz és a Hello Wood - Szponzorból együttműködő partner

A JAF Holz 2010 óta támogatja a Hello Woodot. A kapcsolat eredetileg 4 kilóméter 4x4-es faléccel indult, mára a vállalat több mint 100 építésznek biztosít különféle anyagot a a nyaranta megrendezésre kerülő alkotótáborban, és az évközben megépülő fa építményekhez.

A két szervezet együtt nőtt, a Hello Wood nemzetközi színvonalú építészeti programmá alakult, a JAF Holz neve pedig ismertté vált az ország építész társadalma előtt. Támogatásuk nem csupán a lécekben és egyéb fa-anyagokban jelenik meg, hanem abban a szaktudásban is, amellyel a faipari szakértők segítik az építészek munkáját, legyen szó akár a faanyagok típusairól, kezelési technikáiról, vagy éppen a vasalatokról.

A JAF Holz országos lefedettsége miatt, a szükséges anyagokat gyakorlatilag egy napon belül megkaphatják a Hello Wood építészei az ország bármely szegletében. Amellett, hogy a JAF Holz Ungarn hivatalosan támogatja a Hello Woodot, az alkotói csapat a vállalat számára is készít installációkat, szervez építészekkel közös eseményeket, míg a faipari cég munkatársai csapatépítő tréningeken vesznek részt a Hello Wooddal, ahol az építészek és a faipari mérnökök együtt dolgoznak a mindannyiuk számára legfontosabb anyaggal, a fával. 

Hello Wood tábor - Csórompuszta

A Hello Wood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti nyári egyetemét, amely workshopból, előadásokból és szimpóziumból áll. Erdei közfürdő, japán faégető műhely, brazil függőágy-tanya - a Hello Wood idén folytatta a 2015-ben elindult Project Village-et, mely során építészek, dizájnerek, képzőművészek és diákok tervezik meg a számukra ideális faluközösséget. “A Hello Wood számára a 2016-os Project Village egy korszak végét és egyben egy új korszak kezdetét jelenti. Egy olyan campus létrehozásán dolgozunk, amely egész évben nyitva áll az építészek, képzőművészek, társadalomtudósok előtt. Ahol ugyanúgy megtalálhatóak a szakrális terek, mint a falu lakóinak igényeit kiszolgáló raktárak és szerszámoskamrák, vagy a közös főzésre alkalmas szabadtéri konyhák.” - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója. A Hello Wood nomád közössége a letelepedés jegyében már hosszabb távra tervezett olyan világhíres alkotók, építészirodák és egyetemek részvételével, mint a német Markus Heinsdorff, a portugál FORA, a Moszkva - New York - Zürich tengelyen mozgó Kosmos Architects, a zürichi székhelyű Urban Think-Tank, a Columbia University, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem, a San Diego State University, a londoni Goldsmith University, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A Hello Wood Project Village 2017-ban folytatódik, az idén elkészült épületek bővülésével, újraértelmezésével. 

A falut először a Művészetek Völgyébe érkezők láthatják, utána pedig egész évben látogatható és lakható lesz.

 

Információs pavilon a budai Várban

2016 tavaszán a budai Várnegyed a Hello Wood jóvoltából egy új építészeti alkotással gazdagodott. Az információs pontként üzemelő épület egyrészt állandó tartalmakat kínál magyar és angol nyelven a Vár történetéről és a legújabb fejlesztésekről, másrészt pedig kiállítótérként és immáron könyvesboltként is funkcionál. A Várgondnokság célja egy hosszútávon is működőképes, szakmailag is releváns építészeti alkotás volt. A rövid telepítési határidő komoly kihívás elé állította a Hello Wood csapatát, mivel  a szerkezetépítésre, üvegezésre, a hűtés-fűtés kiépítésére, a világítás beszerelésére, a bádogos munkára és a padlóburkolásra mindössze 72 óra állt az alkotók rendelkezésére. Az épület kör formájának köszönhetően akár másik helyszínen is újraértelmezhető. 

Közösségi faműhely

Megnyílt Magyarország első Do It Yourself(csináld magad) co-working irodája a Közgazdasági Politechnikum épületébenA Technika 1 egyedülállóan felszerelt műhelyeibe a profik mellett fiatal szakembereket, egyetemistákat, középiskolásokat, gyerekeket és a dizájn iránt fogékony, barkácsolásra nyitott hobbialkotókat is várnak. A magyar építész- és dizájnerképzés egyik legnagyobb hátránya, hogy a diákoknak kevés olyan műhely áll rendelkezésükre, ahol élőben is kipróbálhatják az elméletben megszerzett tudást. A Technika 1 ráadásul nem csupán műhelyként, hanem íróasztalokkal felszerelt coworking irodaként is funkcionál, ahol az építészek, dizájnerek, asztalosok, ácsok nyugodt körülmények között dolgozhatnak együtt. A rendelkezésre álló infrastruktúra mellett a Technika 1 folyamatos szakmai segítséget is biztosít, tanácsadással is segíti a látogatók munkáját. A Technika 1 által nyújtott teljes körű szolgáltatás részeként a faanyagokat, a vasalatokat, a felületkezelő anyagokat és a szerszámokat is kiemelten kedvező áron lehet beszerezni és kiszállíttatni.

A világhírű adományfa 

2015. decemberében ismét megépült Budapest óriási karácsonyi adományfája az Erzsébet téren. A kezdeményezéshez tavaly még többen csatlakoztak, hogy közös összefogással segítség a rászorulókat.  Az Ökumenikus Segélyszervezet kampányához csatlakozva a 40 tonna tűzifából készült Adományfa alapanyaga az ünnepek után rászoruló családokhoz került. A 16 méter magas, 30 m2 alapterületű installációt több mint egy héten keresztül építették. A fa belsejébe egy kilátó is került. Az átadón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője köszönetet mondott a széles körű összefogásért, és kiemelte: „Az Adományfát nem csupán rendkívüli méretei és az alkotói kreativitás, de üzenete is egyedülállóvá teszi: cselekvő szolidaritásra hív, mielőtt tűzifaként maga is segítséggé válik a rászoruló családok számára.” Az installáció az összefogást szimbolizálja és hívja fel a figyelmet arra, hogy az otthon melegének megteremtése több ezer családnak okoz nehézséget. 

 

Hello Wood a Szigeten

A Sziget Fesztivál Európa legnagyobb zenei fesztiválja, amelynek tereit, látványvilágát a szervezők rendkívül tudatosan alakítják ki évről évre. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon, és a monumentális fainstallációknak köszönhetően azóta is nagyon népszerű a látogatók körében. 

A Colosseum például egy olyan centrális fókusz-pontja a Szigetnek, amely minden oldalról nyitott, így minden irányból vonzza a látogatókat. Az építményt Pozsár Péter építész a fenntarthatóság jegyében tervezte több mint 700 raklapból és 4 m3 fából a fesztivál idejére.

Az 5 méter magas tér külső átmérője 20 méter, belső átmérője 18 méter, az installáció súlya közel 20 tonna.

A Sziget vizuális kultúráját gazdagítja évről évre a Huszár András és Mechle Balázs tervei alapján falécekből készült Tojás, amelyben szabadon meditálhatnak az fesztivál látogatói. A tojás 6 méter magas és 5 méter átmérőjű és körülbelül 15-20 személy tartózkodhat benne. A tojás megépítésének legizgalmasabb része az volt, hogy egy sablonra vékony, fél centiméteres, illetve egy centiméteres előre áztatott léceket hordtak fel, amelyek kiszáradva felvették a sablon formáját.

A Sziget Fesztivál és a Hello Wood együttműködésének talán legnépszerűbb alkotása a Hintapark, az ország első ART játszótere, vidámparkja, ahol Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös munkái értelmezik újra a klasszikus hinták, hintalovak világát. Ezen a helyszínen látható az ország hivatalosan is legnagyobb méretű, emberi erővel hintáztatható Hintalova, amely a bejegyzett rekord szerint 2696-an tudnak hintázni egy nap alatt.

Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny - Fiatal szakemberek nevelése

A JAF Holz Ungarn fontosnak tartja a szakmunkás képzés támogatását, hogy a fiatal asztalosok és ácsok olyan a szakmájukra és munkájukra büszke mesterekké váljanak, akik akár a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Éppen ezért a vállalat már több éve támogatja a fiataloknak rendezett szakmunkás versenyeket.

Ezek közül az egyik legrangosabb a 2014-es évben is megtartott Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny. A kétnapos döntő az Országos Faipari Találkozó keretein belül került megrendezésre. Az első nap - dekorozott rétegelt lemezből és nyírfából - egy háromlábú padot kellett elkészíteni a versenyzőknek, míg a második napra a támogató cégek készültek érdekes feladatokkal.

A rendezők a nyertes munkákat a JAF Holz Ungarn Kft. győrújbaráti Szüreti Bálján is bemutatták szakmai előadás keretében.

Filozófiánk
Rövid videónkban kollégáink bemutatják a JAF Csoport vállalati filozófiáját.
ÜZENJEN NEKÜNK!
Kérdése van? Küldje el nekünk és kollégáink rövidesen kapcsolatba lépnek Önnel!