CLT referencia bemutató 

Vállalatunk november első hetében Budapest peremén tart CLT bemutatót egy konkrét referencia építésénél tervezőknek és kivitelezőknek.

Az épület hármas tagolású, helyet kap benne egy lakóingatlan 4 hálóval, valamint egy nagyobb műhely és egy lakásétteremként funkciónáló lakrész is. Az alábbiakban Penczi András kivitelező és tulajdonos, illetve a projekten dolgozó Dr. Merczel Dániel statikus mutatja be röviden az épülő házat, illetve osztják meg tapasztalataikat.  

A november első hetére tervezett ingyenes eseményre – a Pest megyei ház helyszíni bemutatására és bejárására – az oldal alján van lehetősége regisztrálni.

Penczi András - kivitelező és tulajdonos

Miért CLT? Hol találkozott vele?

Találnunk kellett egy olyan építkezési formát, amely gyors és elérhető. Mivel asztalosipari cégem van, olvastam a szakmai cikkeket és így találtam rá a JAF Holz cikkére a CLT technológiáról. Kicsit utána néztem külföldi szakirodalomban és nagyon meggyőzött.

Gyors, nem könnyűszerkezetes, nem repedeznek a falak, derékszög az derékszög, az egyenes az egyenes köszönhetően a CNC megmunkálásnak, földrengésbiztos, jobb a tűzállósága a betonnál, passzívház technológia, környezetbarát, egészséges élettér. 

Ennél többet nem is remélhettem egy otthontól.

Kivitelezést a tulajdonos végzi. Miért döntött így?

A kivitelezést nem terveztem magam végezni, de nehéz volt találni kivitelezőt megfelelő áron egy olyan technológiánál, ami tulajdonképpen nem is létezik még itthon. Valamint, mivel amúgy is szakmámhoz közel áll a fa és annak megmunkálása cégem AZ ÉN FÁM Kft. által, így adta magát a megoldás. Egyébként is nagyon élvezem a CLT panelekkel való tervezést, kivitelezést. 

Mi alapján tervezi a kivitelezést? Hogy készül elő?

A kivitelezés áll egy mérnöki munkából és magából a szerelésből. A mérnöki munka a megfelelő sorrendet, daruzási logisztikát foglalja magába.

 

A szerelés viszont nagyon logikus és gyors. A technológia egy rendszer, így adottak a rendszerhez tartozó szerszámok, anyagok, kiegészítők. A CLT technológiát támogató cégek nagyon segítőkészek, összedolgoznak. Mindenki érdekelt a hazai meghonosításban.

Dr. Merczel Dániel - statikus tervező / ARC-S Group

Mivel jár egy CLT projekt tervezése? Mennyire kezelhető ez az anyag?

Voltaképpen egy igen hálás anyagról beszélünk. Egyszerre erős, könnyű és jól formálható. Nagy pontosságot biztosít, gyorsan lehet vele dolgozni. Ami pedig a felhasználókat illeti, legendásan nagyszerű komfortérzetet biztosít. Méltánytalanul elhanyagolt anyag a fa hazánkban. Ez abból eredhet, hogy a fának is megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani tervezés során. Aki beton vagy tégla házként áll neki a tervezésnek és csak az anyagjelölést állítja át, az egy sikertelen projektre és elégedetlen ügyfélre számíthat.

Honnan ismeri ezt az anyagot? Korábbi tapasztalat?

Több évet dolgoztam külföldön egy igen nagy tervező iroda különleges szerkezetek és fejlesztés osztályán. Itt azoktól az emberektől volt szerencsém a technológiáról tanulni konkrét feladatokon keresztül, akik a CLT technológiára vonatkozó jövőbeli EN szabvány fejezet megalkotásán is dolgoznak.

Mekkora macera volt az áttervezés? Mire kellett figyelni?

CLT házat nem áttervezni, hanem megtervezni kell. Ahogy fent írtam, a rossz megközelítés negatív tapasztalatokhoz vezet.

Az adott projekt esetében az alap már eleve igen jól adott volt szerencsére, de gazdaságossági okok miatt az ügyféllel és az építész tervezővel egyeztetve bekerült még pár nagyobb gerenda és rejtett oszlop. Így versenyképessé vált beruházási költség tekintetében is az épület. De ez nem mindig van így. Egy másik projekt esetében például én magam javasoltam, hogy ne CLT legyen, mert a ház egész egyszerűen nem az akar lenni.

Mi a CLT előnye méretezés szempontjából?

A CLT panel beton szilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag akár 10cm fa fal is 30-as tégla fallal vetekszik. Az előre gyártás és a CNC megmunkálás miatt egészen precíz és megbízható minőségű termékekkel számolhat a tervező. Ugyanakkor a vasbeton előre gyártással szemben nem szükséges egész pontosan előre elhelyezni minden áttörést és furatot. Elvágható pászmák nincsenek a fában, tartalék azonban van. Így egész szabadon lehet a helyszínen átszabni a paneleket, ha egy-egy gépészeti vezeték ezt megkívánja.

Az áttervezéssel mennyit spórolt ezzel a tulaj (százalékosan)?

Ez egy komplex kérdés. A fa drágább anyag, mint a hagyományos építőanyagok, ha csak 1m2 födémet nézünk például.

 

De vegyük figyelembe például azt is, hogy nettó, értékesíthető alapterület nő a fa szerkezettel, továbbá azt is, hogy a fa tömege ötöde a betonénak. Egy balatoni 4 szintes épület esetében készült részletes összehasonlítás a szerkezet típusok között, ahol ez döntőnek bizonyult. A rossz altalaj miatt a sokkal könnyebb fa szerkezet összességében 100millió forinttal jött ki olcsóbbra, mint a vasbeton megoldás és ebbe még nem számoltuk még bele az építési időt, ami sokkal kevesebb a fa szerkezetnél. A fa tehát nem olcsóbb önmagában, globálisan a szerkezet azonban már nagyon is lehet az. Ez napjaink anyag és munkaerő ár változásainak tükrében egyre fokozottabban igaz.

Regisztráció a rendezvényre

A CLT referencia bemutató rendezvényeire az alábbi kérdőív kitöltésével regisztrálhat. A bemutató hozzávetőlegesen 2 órás, délelőtti és délutáni turnusokkal. A regisztrációt követően az elérhető időpontokról, pontos részletekről és programről e-mail meghívónkban  tájékoztatjuk.

Regisztráció
Please confirm that you are not a robot.